“Орли Могильова” активно відроджують традиції Єжова-Берії

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 9.03.2011 10:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13344

За 2010 рік в Україні значно збільшилася кількість порушень прав людини з боку Міністерства внутрішніх справ: почастішали повідомлення про тортури та інші форми незаконного насильства, до яких вдаються правоохоронці, іноді з летальними наслідками.

Згідно зі щорічною доповіддю українських правозахисних організацій, впродовж 2010 року надійшло близько 50 повідомлень про смерть у міліції (у 2009 році - 21 повідомлення).

Згідно з моніторингом, проведеним Харківським інститутом соціальних досліджень і Харківською правозахисною групою, кількість людей, постраждалих в 2010 році від незаконного насильства в міліції, становила 780-790 тисяч (у 2009 році - 604 тисячі).

Засобами масової інформації тільки обласного та національного рівня було оприлюднено понад 350 критичних публікацій щодо порушень свободи мирних зібрань з боку органів внутрішніх справ за перші 100 днів нового керівництва МВС. Характер і масштаб цих порушень не залишає сумнівів, що незаконні дії міліції здійснювалися за наказом керівництва МВС.

У виданому Харківською правозахисною групою доповіді "100 днів нового керівництва МВС" доведено, що не менше 60% фактів вилучення зброї, боєприпасів і вибухових речовин регулярно фальсифікуються.

На думку правозахисників, сутність проведених за останні кілька місяців "реформаторських" заходів не залишає ілюзій і чітко демонструє - міліції не подобається громадська активність, і вона має намір істотно її обмежити.

"Доведеться також констатувати, що публічно проголошені МВС тези про необхідність співпраці з громадськістю не мають практичного втілення і залишаються лише популістськими гаслами", - зазначають правозахисники.

У той же час в доповіді констатуються масові порушення прав самих працівників міліції, "які повністю залежні від керівництва, часто змушені працювати по 10-14 годин без відшкодування, отримуючи зовсім невелику зарплату". Також в МВС часті випадки порушення трудових прав працівників, відзначають правозахисники.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.