Північний полюс повільно насувається на Росію

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 10.03.2011 19:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13368

Північний магнітний полюс переміщується з Канади в Росію зі швидкістю близько 37 миль на рік, що за компасом дає відхилення приблизно в 1 градус кожні п’ять років.

Зміна магнітних полюсів Землі трапляється впродовж мільйона років від 3 до 7 разів, і з минулого разу пройшло 780 тисяч років.

Вчені з'ясували, що за минулі десять років швидкість цього руху зросла на третину, і тепер він йде швидше, ніж будь-коли раніше.

За даними геології, переміщення північного магнітного полюса (він не збігається з дійсним північним полюсом) пов'язане з процесами, що відбуваються в розплавленому ядрі Землі.

Спостереження за місцем розташування магнітного полюса ведуться з 1831 року. У перші десятиліття він був майже нерухомий, а близько 1904 року почав зміщуватися на північний схід зі швидкістю близько 9 миль на рік. У 1989 році відбулося значне прискорення цієї міграції.

"Це несе загрозу всьому на світі - від безпеки сучасних транспортних систем до традиційних маршрутів переміщення мігруючих тварин", - пише британська газета The Independent.

Подейкують, що може відбутися зміна полярності магнітного поля землі - таке трапляється протягом мільйона років від 3 до 7 разів, і з минулого разу пройшло 780 тисяч років. Передбачити наслідки цієї метаморфози неможливо.

Вже зараз американські аеропорти змушені час від часу змінювати найменування злітно-посадкових смуг, які у США прийнято позначати відповідно до їхньої орієнтації за компасом, вираженої в градусах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.