Влада примушує українців шукати долі на чужині

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 11.03.2011 11:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13376

Взамін масового відтоку робочої сили, незабаром прийде хвиля від’їзду на постійне місце проживання, прогнозують експерти. «Валізні» настрої особливо відчутні серед молоді.

Щороку в Україні більшає бажаючих залишити країну назавжди у пошуках більшої зарплати і кращого життя. Згідно з даними дослідження Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», проведеного 2010 року, 49 відсотків опитаних молодих людей до 30 років заявили, що хочуть виїхати з України на постійно. Трохи менше – 47 відсотків виїхали б метою працевлаштування.

Ще кілька років тому українці їхали закордон, аби заробити на освіту дітей чи на відкриття бізнесу, нині ситуація змінилася, і люди дедалі частіше говорять про виїзд на постійно, каже керівник Західноукраїнського центру «Жіночі перспективи» Любов Максимович. Україну очікує ще одна хвиля, але не заробітчанства, а прямої еміграції, з метою покинути країну і забрати своїх рідних: «Ми вже бачимо перші прояви того, як люди виїздять. Вони не їдуть заробляти, як є часто, і серед них найкращі люди, що могли би працювати в Україні, вони їдуть з метою – виїхати», - каже експерт Центру Марта Чумало.

Охочих повернутися небагато

Рік, що минув відзначився зростанням трудового потоку українців, зауважила в інтерв’ю Deutsche Welle експерт з питань міграції, радник Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська. Причому, зріс виїзд кваліфікованої робочої сили, каже експерт, хоча до кризи переважно виїздили на заробітки особи робітничих професій.

Є підстави також говорити, про наростання постійної еміграції, каже Малиновська. Частина заробітчанства, яка має правовий статус перебування в чужій країні, вже стали емігрантами, і не збираються повертатися, зазначила експерт. І додала, безумовно, це матиме загрозливі наслідки для України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.