Поки СБУ переймається переслідуванням істориків, ізраїльський Моссад викрав в Україні палестинця

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 11.03.2011 15:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13383

Агентство ООН з надання допомоги біженцям звинувачує Ізраїль у викраденні палестинського інженера Дірара Абу Сісі з України, де він очікував на отримання громадянства. Міністерство внутрішніх справ України веде розшук.

Вероніка Абу Сісі закидає Моссаду викрадення її чоловіка з України

За повідомленням українських правоохоронних органів, Дірар Абу Сісі, уродженець Гази, який раніше завідував електростанцією в анклаві, зник близько трьох тижнів тому за невідомих обставин. Абу Сісі одружений з українською громадянкою, має 6 дітей, і сам перебував у процесі отримання громадянства України.

Його дружина Вероніка припускає, що до викрадення її чоловіка причетна ізраїльська спецслужба "Моссад". Вона просить уповноважену Верховної Ради з прав людини посприяти у розкритті справи. "Мій чоловік був другим будівельником станції у Газі. Тому я не виключаю, що ізраїльська служба “Моссад” це здійснила у помсту, оскільки електростанція - це великий відправний пункт для сектора і великий шантажний пункт для всього", - наголосила дружина зниклого, даючи прес-конференцію в агентстві УНІАН. За словами очевидців, палестинського інженера було викрадено шістьма особами, коли він їхав потягом Харків – Київ, аби зустріти у Борисполі брата, який прилітав з Амстердама.

«Дуже серйозна справа»

Водночас речник верховного комісара ООН у справах біженців заявив, що Абу Сісі було викрадено представниками служб безпеки Ізраїлю і вивезено за кордон, можливо, за сприяння українських спецслужб. "Ми не знаємо подробиць його подорожі з України до Ізраїлю, але нажаль це виглядає як насильницьке викрадення, а не легальна екстрадиція. Для нас це дуже серйозна справа", - заявив речник агентства ООН Максим Буткевич. Ізраїльська правозахисна група Hamoked, яка відстоює права затриманих палестинців, теж підтверджує те, що від кінця лютого Дірар Абу Сісі перебуває у в’язниці поблизу Ашкелона. Підтверджують ці дані і у керівництві радикального руху Хамас в Газі.

Судова заборона на публікації

Українська дружина Абу Сісі відкидає твердження, що її чоловік був активістом радикального руху Хамас. Водночас його колеги у Газі розповіли інформагенціям про симпатії Абу Сісі до цього руху та те, що він посідав у русі досить чільну позицію. Традиційно високі посади в управлінні об’єктами інфраструктури сектору відводилися до лояльних Хамасу осіб.

Між тим, в Ізраїлі, де традиційного не коментують повідомлення ЗМІ про причетність спецслужб до тих чи інших інцидентів, у цій справі, натомість, накладено судову заборону на публікації. Отже ізраїльські журналісти, де ця тема стала головною у випусках новин, повідомляли про історію з обмеженнями, накладеними військовою цензурою. "Дуже багато запитань довкола цього інциденту і викрадення хамасівського функціонера Абу Сісі. Я би сказав, що він є мозковим центром роботи всієї електростанції у Газі", - розповів ізраїльський аналітик Охад Хемо.

Донька зниклого палестинського інженера

Українська міліція продовжує пошуки

Між тим, МВС України продовжує пошуки зниклого інженера, повідомив Deutsche Welle речник відомства Сергій Бурлаков. "Проводилися різноманітні заходи з його розшуку. Опитували у лікарнях, все, що могли, весь об’єм інформації, все зробили. Його дружина стверджує, що він закордоном перебуває. Зараз МВС з'ясовує цю інформацію", - наголосив він.

Водночас в ізраїльському управлінні тюрем ці повідомлення не коментують. Ізраїльська служба внутрішньої безпеки Шін Бет також відмовляється від коментарів, посилаючись на заборону суду.

Всюдисущий «Моссад»

Ізраїльській розвідслужбі "Моссад" приписують чимало операцій із викраденням осіб за кордоном. Так, у 1960-х роках з Аргентини було викрадено і доправлено до Ізраїлю нацистського злочинця, "архітектора Голокосту" Адольфа Ейхмана. 1986-го року з Італії було викрадено і доправлено човном екс-працівника атомної станції у Дімоні Мордехая Ваануну. "Моссаду" також приписують десятки інших операцій у Бельгії, Норвегії, Франції та інших країнах.

Останнім найгучнішим скандалом з яким пов’язували агентів цієї спецслужби, стало вбивство у Дубаї чільного функціонеру руху Хамас Махмуда Аль Мабхуха торік. Незважаючи на те, що влада Ізраїлю офіційно не визнавала причетність до операції у Дубаї, інцидент призвів до різкого напруження відносин з багатьма країнами ЄС та Австралією. Підроблені паспорти цих країн, як вважають, використовували у ході операції в Дубаї.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.