На японській атомній станції “Фукусіма-1” після руйнівного землетрусу сталося кілька вибухів водню з системи охолодження реакторів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.03.2011 09:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13386

На третьому реакторі АЕС “Фукусіма-1” 14 березня об 11:01 (04:01 за Києвом) стався вибух водню, що скупчився під дахом будівлі реактора в результаті робіт з охолодження реактора.

Пожежа на АЕС “Фукусіма-1” 12 березня 2011 року

За оцінкою експертів Токійської енергокомпанії, вибух на третьому блоці був значно потужнішим за вибух, який стався 12 березня, і призвів до обвалення стелі будівлі. Судячи з відеозйомок, після вибуху піднявся стовп полум'я, потім з'явилася хмара чорного диму, передає ІТАР-ТАСС. Третій реактор працює на урано-плутонієвому паливі, але за своми характеристиками не створює особливих проблем з погляду безпеки, запевнили експерти.

Реактор АЕС "Фукусіма" і його захисна оболонка не пошкоджено вибухом водню, що скупчився під дахом будівлі третього реактора, повідомив генеральний секретар уряду Японії Юкіо Едано на екстреній прес-конференції. Крім того, він повідомив, що головний пункт управління реактором не зруйновано, нейтронного випромінювання не помічено.

Під час вибуху постраждали 11 людей, зниклих безвісти немає. Серед потерпілих є військовослужбовці. Всі вони працювали усередині приміщення блоку.

Також генсек повідомив, що вибух не привів до забруднення радіаційного фону за межами станції. Радіаційний фон в п'яти кілометрах від станції залишився на тому ж рівні, що і вчора - 1 мікрозіверт на годину, сказав Едано.

У сервісному відділі станції радіація склала 50 мікрозівертів на годину. На території станції - 20 мікрозівертів на годину. У п'яти кілометрах від станції - 1 мікрозіверт на годину, що не відрізняється від рівня 13 березня.

"Різкого зростання радіації не зафіксовано", - підкреслив Едано. Генеральний секретар уряду заявив, що тиск в реакторі стабільний.

Одна тисяча мікрозівертів складає 1 міллізіверт на годину. Дозою опромінювання, що викликає такі симптоми як блювоту, вважається доза в одну тисячу мілізівертів, тобто в тисячу разів більша, ніж була зафіксована на станції.

Інформації про витік радіації немає. Але стан потерпілого від землетрусу і цунамі атомного реактора на АЕС "Фукусіма-1" на північному сході Японії все ще викликає побоювання, повідомив прем'єр-міністр країни Наото Кан.

Аналогічний вибух стався на першому реакторі АЕС 12 березня. Реактор і його захисна оболонка не постраждали. Проте в районі реактора було зафіксовано тимчасове підвищення радіації до 1015 мікрозівертів на годину.



Згідно з наданим компанією-оператором звітом, рівень радіації, зафіксований біля АЕС в ніч проти понеділка 14 березня, перевищив допустимий поріг в 500 мікрозівертів на годину, піднявшись до 751 мікрозівертів на годину.

Максимальний рівень радіації з часу введення на станції режиму НС - 1557 мікрозівертів на годину - було встановлено на АЕС "Фукусіма-1" 13 березня. Тим часом, рівень опромінювання, прийнятий за норму на АЕС, складає 1000 мікрозівертів на рік.

На даний час всі АЕС в Японії зупинено і влада оголосила про повсюдні обмеження в електропостачанні.

Режим НС після найсильнішого в історії країни землетрусу 11 березня було введено на АЕС "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2" через вихід із ладу системи охолоджування. На "Фукусіма-1" фахівцям вдалося вивести частину газу, що скупчився в захисній оболонці реактора, усунувши загрозу її руйнування. Проте 12 березня на АЕС стався вибух, постраждали чотири людини. Влада оголосила евакуацію населення в радіусі приблизно 20 кілометрів навколо АЕС "Фукусіма-1". Вже евакуйовано більше 170 тисяч осіб.

У двадцятикілометровій зоні, що підлягає евакуації, залишилося 600 людей. Про всяк випадок їх просять закрити вікна і двері і утриматися від виходу на вулицю.

АЕС “Онагава”

Рівень радіації довкола АЕС "Онагава" нормалізувався

Рівень радіації в районі АЕС "Онагава", де було введено надзвичайний стан, повернувся до норми, повідомляє Бі-Бі-Сі, посилаючись на дані Міжнародного агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ).

За даними японської влади, які надають МАГАТЕ звіти про ситуацію на атомних електростанціях, радіаційний фон в районі АЕС "Онагава", що підвищився 13 березня вранці, повернувся до нормальних показників.

Японська влада у неділю 13 березня оголосила надзвичайний стан для АЕС “Онагава”. Про це з Токіо сповістили Міжнародне агентство з атомної енергії МАГАТЕ. Японські фахівці оцінили небезпеку ситуації за найнижчим показником шкали ризику. Усі реактори цієї АЕС знаходяться під контролем, жодних проблем з системами охолодження немає.

Оголошенню надзвичайного стану передувало виявлення підвищеного рівня радіаційного забруднення поблизу цієї АЕС, повідомляють у Токіо. Фахівці нині намагаються з'ясувати причину витоку радіації. Окремі експерти перед цим висловлювали припущення, що радіаційне забруднення біля об'єкта могла спричинити аварія на АЕС Фукусіма-1, розташованій на відстані 150 кілометрів.

За даними японського інформаційного агентства Kyodo, вийшли з ладу системи охолодження шістьох з десятьох реакторів на двох АЕС – Фукусіма-1 і Фукусіма-2. Обидві станції розташовані на відстані 12 кілометрів одна від одної і приблизно за 240 кілометрів від Токіо. Раніше японський уряд повідомив, що не виключає нового вибуху на АЕС Фукусіма.

* * *

Землетрус магнітудою 8,9 стався в п'ятницю, 11 березня, на північному сході Японії. Його епіцентр був за 373 кілометри на північний схід від Токіо, вогнище залягало на глибині 24 кілометрів. Незабаром в тому ж районі сталося ще декілька потужних підземних поштовхів магнітудою понад 6,0, епіцентр один з них був на віддалі лише 67 кілометрів від Токіо.

Найпотужніший за 140 років (тобто з тих часів, коли в Японії почали вести офіційні записи) землетрус у північно-східному узбережжі країни також викликав цунамі, в деяких районах висота приливної хвилі яких перевищувала десять метрів.

Уряди багатьох країн уже виступили з пропозиціями про надання допомоги Японії, що постраждала від стихійного лиха. Зокрема, допомогу запропонували Росія, США, Південна Корея і Євросоюз, а також Україна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.