Вчені знайшли легендарну Атлантиду?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 15.03.2011 12:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13404

Американські вчені вважають, що їм вдалося остаточно встановити місцезнаходження легендарної Атлантиди.

Міжнародна група археологів з університету Хартфорда стверджує, що їй пощастило виявити місто-острів атлантів на півдні Іспанії під болотами містечка, відомого як парк донни Анни, на північ від Кадіса. За припущеннями дослідників, Атлантида була кілька тисячоліть тому змита цунамі.

Протягом 2009-2010 років геологи і археологи досліджували цю місцевість, використовуючи супутникові знімки, глибокоземні радари, цифрове картографування і підводну техніку. За словами керівника дослідницької групи, професора Річарда Фройнда, їм вдалося знайти "щось таке, чого ніхто раніше не бачив".

Крім того, вони виявили в центральній Іспанії руїни цілої низки міст, побудованих біженцями з Атлантиди. На думку Фройнда, частина мешканців острова, яким вдалося вижити після цунамі, дісталася до материка, облаштувалася там і звела кілька нових міст.

Зокрема, під мулистими відкладеннями дельти річки Гвадалквівір вчені виявили ознаки стародавнього міста з кільцевою структурою (руїнам, за приблизними оцінками, 2800 років), і знайшли там вирізаний в камені силует воїна, що охороняє вхід до втраченого міста.

Саме ця знахідка, на думку археологів, підтверджує те, що Атлантида може перебувати під болотами на південному березі країни.

Тепер дослідники планують продовжити розкопки, під час яких зможуть детально вивчити геологічні формації і датувати артефакти.

На переконання дослідників, до загибелі Атлантиди призвело стихійне лихо, аналогічне руйнівному цунамі, що сталося в Португалії в листопаді 1755 року, коли квартали Лісабона змила хвиля висотою з десятиповерховий будинок.

Зауважимо, що Атлантиду регулярно "знаходять" у різноманітних частинах світу. Приміром, у грудні 2009 року група підводних археологів, які побажали залишитися невідомими, надала серію знімків дна Карибського моря, стверджуючи, що на них зображена Атлантида. Точніше, на фото нібито можна бачити піраміди, подібні до єгипетських (2600 до н. е.), але більш древні.

А кількома місяцями раніше хтось помітив на знімках Google Earth біля берегів Африки пересічні лінії, що нагадували ґрати, які здавалися вулицями затонулого міста. На жаль, це припущення невдовзі було спростовано самою компанією Google - лінії виявилися слідами від човнів, які збирали матеріал.

Весь міф про Атлантиду викладено Платоном в параграфах 20d-26е "Тімея" і 108d-121с "Кріт". Платон віщає вустами Крітія. У "Тімеї" Крітій розповідає Сократу "сказання хоч вельми дивне, але, безумовно, правдиве", яке чув від Солона дід оповідача, теж на ім'я Крітій.

Солон колись здійснив подорож до Єгипту, у місто Саїс. Єгипетський жрець повідав йому, нібито перед протокою, що елліни іменували Геракловими стовпами (Гібралтар), "дев'ять тисяч років тому" лежав острів, який "перевищував своїми розмірами Лівію та Азію разом узяті".

Влада царів Атлантиди простягалася не тільки на численні острови і частину материка, але також на Лівію, Єгипет і Європу "аж до Тірренія". "Але пізніше, коли прийшов строк для небачених землетрусів і повеней, за одну жахливу добу ... Атлантида зникла, поринувши у вир. Після цього море в тих місцях стало аж до цього дня несудноплавне і недоступне через обміління, викликане величезною кількістю мулу, який залишив після себе острів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.