Україна для людей. Харчі в Україні подорожчають ще на 50%

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 15.03.2011 13:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13407

Тоді як українські урядовці вважають зростання цін на харчі в Україні не дуже суттєвим, і пояснюють його світовими тенденціями, експерти пов’язують подальше подорожчання продуктів із державним втручанням в економіку.

Коментуючи зростання цін на харчі, а також дефіцит деяких продуктів харчування, прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що в Україні продукти є дешевшими, аніж у країнах-сусідах. Він також пояснив це тим, що український уряд "розумно і правильно визначився із експортом зерна".

"Ціни на продукти харчування в Україні нижчі, ніж у найближчих наших країнах-сусідах. Таких, як Росія, наприклад, Білорусь. Я вже не кажу про Угорщину, Польщу і тому подібне. Наголошую - значно нижчі". Утім, ще минулого тижня прем’єр висловлював здивування тим, що харчі в Україні коштують "дорожче, ніж в Лондоні."

Пан Азаров також заявив, що влада покарає відповідальних за створення "штучного дефіциту хліба" у східних областях України. Клацнути Читати тут:

Водночас віце-прем’єр Сергій Тігіпко вважає, що зростання цін на харчі в Україні відбувається, передусім, через загальносвітові тенденції, - адже впродовж минулого року ціни на харчі у світі зросли на 25%.

"У цьому році знову 25% зростання цін на продукти харчування. А в нашому споживчому кошику більше 60% - продукти харчування. І все одно, нам вдається утримати інфляцію на рівні у 9.1%", - заявив віце-прем’єр.

Водночас експерти вважають, що урядовці дещо применшують масштаби подорожчання харчів в Україні, адже це дуже впливає на показник інфляції, який є серед головних "маяків" під час переговорів із МВФ. Оглядачі також припускають, що впродовж цього року подорожчання харчів може скласти до 50%. Серед причин називають не стільки світові тенденції до здорожчання продукції сільського господарства, скільки внутрішньоукраїнські фактори. Директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка каже, що справа тут у нових нормах Податкового кодексу та втручанні держави у аргарний ринок:

"В першу чергу, це така радянська або пострадянська система державного регулювання вільного ринку. Тобто, коли адміністративним утиском замінюються ліберальні основи товарообігу. Це в першу чергу, і це, я гадаю, найголовніше. Друга причина – це новий Податковий кодекс. На жаль, він не тільки підрізав спрощену систему оподаткування, - а спрощення були тісно пов’язані в усьому циклі від виробництва продуктів харчування до їх реалізації. Їх відсікли від цього процесу, і відповідно ще в січні національні торгові монстри-гіганти рітейлу об’явили, що через знищення спрощеної системи вони вимушені підняти мінімум на 12% вартість продуктів".

Крім того, за оцінками експерта, те, наскільки швидко дорожчатимуть харчі, залижатиме і від того, як зростатимуть ціни на пальне в Україні, адже "у доставці від виробника до споживача продуктів харчування і дизпаливо, і бензин мають дуже велику вагу".

Експерт також не виключає виникнення соціальної напруженості через стрімке зростання цін на харчі в Україні, деякі з яких вже коштують більше, аніж у набагато заможніших країнах:

"Соціальне невдоволення вже викликали. І виникло не тільки у традиційно "помаранчевих" або нейтральних регіонах, але й на сході і на півдні України. І дуже великий негативний фон склався, наприклад, в Криму. Дуже негативний. Якщо не буде якоїсь можливості заробити гроші людям, що купляти ці "європейські" продукти харчування, то, звичайно, це може вилитись не одним Майданом".

У лютому український тижневик "Корреспондент" опублікував дані, зібрані у кількох країнах Європи, США та Канаді завдяки читачам журналу. Виявилося, що ціни на 11 продуктів, що їх купували кореспонденти видання у недорогому супермаркеті Португалії нижчі, ніж в Україні, такі ж самі у США та Великій Британії, і ненабагато дешевші, ніж в заможних Німеччині, Франції і Канаді.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.