Україні загрожує дефіціт пального?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.03.2011 18:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13414

В Україні встановлено граничні ціни на бензин. Таке рішення ухвалили в уряді. Між тим, експерти вважають урядову політику стримування цін неефективною та передрікають дефіцит пального. А опозиція наполягає на тому, що в ціні на паливо є значна корупційна складова.

Для бензину марки А-95 встановили граничну ціну на рівні 9 гривень 50 копійок, для дизельного палива – на рівні 9 гривень. Таке рішення ухвалили після наради урядової експертно-аналітичної групи з питань стабільного функціонування ринку нафти й нафтопродуктів та розвитку нафтопереробної промисловості.

Між тим, експерти вважають, що вжиті владою заходи навряд чи будуть ефективними і можуть призвести до інших негативних наслідків – насамперед, дефіциту пального.

«Будь-які обмеження без наміру розширення пропозиції насамперед означають просто дефіцит водночас з неконтрольованим або прихованим зростанням цін, – каже керівник економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин. – Тому найближчим часом, швидше за все, таке встановлення граничних цін призведе до того, що в багатьох регіонах бензин просто зникне або стане великим дефіцитом».

Український бензин – між Каддафі і корупцією

Однією з головних причин подорожчання пального називають несприятливу ситуацію на світовому ринку. Зокрема, в країнах Європи бензин дорожчає через збройні сутички в Лівії, яка є одним з провідних експортерів нафти. Причому, за словами міністра палива та енергетики Юрія Бойка, в Україні несприятливу ситуацію використовують деякі імпортери.

Раніше в Міністерство енергетики та вугільної промисловості звернулися керівники шістьох українських НПЗ з вимогою захистити українського виробника і почати антидемпінгове розслідування відносно імпорту нафтопродуктів.

Натомість представники української опозиції вважають, що пальне дорожчає насамперед через преференції, які мають на ринку нафтопродуктів окремі компанії. Зокрема, йдеться про компанію «Лівелла», яка має пільги при ввезенні нафтопродуктів.

Вчора цю тему порушив на засіданні погоджувальної ради парламенту голова фракції НУНС Микола Мартиненко. «У ціні на паливо на сьогоднішній день є значна складова корупційна, а не лише високих світових цін на нафту. Зокрема, у цій [«Лівелла»] фірмі, яка не лише за нашими підрахунками, але й за підрахунками офіційних установ відмила вже понад 3 мільярди гривень», – заявляє він.

З огляду на це фракція НУНС вимагає створити тимчасову слідчу комісію, яка б мала розслідувати корупційну діяльність на ринку нафтопродуктів. Питання мають розглянути у Верховній Раді вже цього тижня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.