Чорнобильці готуються до акцій протесту

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 16.03.2011 10:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13418

Порівнювати ситуацію з ліквідацією наслідків аварії на японській АЕС «Фукусіма-1» і на ЧАЕС недоречно, кажуть в громадській організації інвалідів «Союз Чорнобиль». І наголошують, що про ліквідаторів в Україні забули.

Японські працівники, які ліквідовують наслідки катастрофи, що сталася на атомної електростанції Фукусіма, нині стоять перед вибором: виконувати свої обов’язки чи втратити здоров’я, каже колишній ліквідатор, керівник проекту «Чорнобильський слід» Олександр Наумов.

Водночас він наголошує, що в ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС такого вибору не було, а добровольцями-ліквідаторами тоді ставали примусово.

Ліквідатори аварії на ЧАЕС знали про небезпеку лише частково

За словами Наумова, нині японські працівники добре захищені і поінформовані про небезпеку, більшість з них йде на ризик усвідомлено. Ліквідатори-чорнобильці знали про небезпеку лише частково.

«На чорнобильських ліквідаторах багато політиків зробили потім собі кар’єру і благополучно про них забули. На парламентських слуханнях з подолання наслідків Чорнобиля ліквідатори слухають самі себе. Депутати у цей час у залі здебільшого відсутні», – констатує Олександр Наумов. У такий спосіб активіст відповів на питання Deutsche Welle про очікування від парламентських слухань до 25 річниці Чорнобильської катастрофи, які заплановані на 16 березня.

Акція протесту під Верховною Радою

Водночас члени громадської організації «Союз Чорнобиль» заявляються, що готові й надалі активно відстоювати свої права. На середу вони запланували акцію протесту під стінами Верховної Ради, аби парламентарі та урядовці звернули увагу на їхні проблеми.

Серед найбільших проблем ліквідаторів він назвав зокрема мізерні пенсії, погане медичне забезпечення й питання виділення житла. За словами голови громадського об’єднання «Союз Чорнобиль»

Юрія Андрєєва, влада не чує їх з 2000 року. Нині тисячі ліквідаторів гостро потребують обстеження кардіологів і операцій на серці, а чиновники їм «цинічно відмовляють», хоча гроші на ці операції передбачені державним бюджетом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.