За рік нової влади зросла злочинність, а брутальні порушення конституційних прав громадян стали системою

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 16.03.2011 11:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13420

У 2010 році кількість зареєстрованих злочинів порівняно з 2009 роком збільшилась на 15,2% або на 66 тисяч.

Про це свідчить звіт Генеральної прокуратури про результати діяльності за минулий рік.

Як випливає з документу, у звітний період "криміногенна ситуація в країні залишалася напруженою". Кількість зареєстрованих злочинів зросла на 15,2% (з 435 тисяч у 2009 році до 501 тисячі в 2010-му). Такий значний ріст не можна пояснити лише зміною підходів до реєстрації правопорушень, оскільки збільшилися показники не лише дрібних, але й тяжких злочинів (на 14,8%, до 167 тисяч), цитує документ видання "Коммерсант-Украина".

У прокуратурі невдоволені якістю розслідування справ, пов'язаних з боротьбою з організованою злочинністю. У документі підкреслюється, що з 10 тисяч вивчених справ "скасовані майже 300 незаконних постанов і внесені більше 500 письмових вказівок... 620 посадовців (слідчих органів) притягнуті до дисциплінарної відповідальності".

Ще одна істотна претензія до слідчих органів торкається необґрунтовано частого проведення "оперативно-технічних заходів, що тимчасово обмежують конституційні права громадян". В організаційно-правовому управлінні ГПУ пояснили, що під це визначення підпадають прослуховування, негласне проникнення в житло і негласне зняття інформації. "Обшуки і зовнішнє спостереження сюди не включені", - зазначило джерело в Генпрокуратурі.

У 2010 році слідство активізувало використання вищезазначених методів. "Питома вага матеріалів цих заходів як доказів у кримінальному судочинстві склав 12% у спецпідрозділів МВС і 15% у СБУ", - говориться в звіті. Рік тому ці показники складали 10% і 13% відповідно. При цьому обсяги оперативно-технічних заходів, що проводяться, ще значніші - за даними ГПУ, "лише в кожному десятому випадку вони використовуються як докази в кримінальному судочинстві".

Глава СБУ Валерій Хорошковський заявив, що не бачить проблем у такому активному використанні прослуховування. "Я вважаю, що це (15%) невелика цифра. Ми зобов'язані перевіряти будь-яку інформацію, і іноді це доводиться робити за допомогою контррозвідувальних справ (припускають спрощену процедуру дозволу негласного зняття інформації). І звичайно, іноді наші дані не підтверджуються", - пояснив він.

У ГПУ дотримуються іншої думки відносно необхідності активного і часто безрезультатного використання технічних заходів, що порушують права громадян. Обґрунтовуючи недоцільність їх масового застосування, у прокуратурі посилаються на нерівномірність їх використання. "У деяких регіонах такі оперативно-технічні заходи застосовуються в одиничних випадках", - говориться у звіті.

Кілька розділів документу присвячені боротьбі з корупцією та хабарництвом. Серед іншого, зазначається, що в 2010 році один народний депутат "притягався до адміністративної відповідальності (оштрафований) за здійснення корупційних дій". Проте у прес-службі ГПУ не змогли уточнити прізвище депутата.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.