Японії загрожує атомна катастрофа. На АЕС “Фукусіма-1” почалося часткове розплавлення ядра реакторів

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 16.03.2011 15:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13423

На першому і третьому енергоблоках "Фукусіма-1" почалося часткове розплавлення ядра реактора при непрацюючій системі охолодження.

Це випливає з проведеного експертами Єврокомісії аналізу ситуації з офіційних джерел у Японії та МАГАТЕ, а також повідомлень ЗМІ. Про це повідомила представник єврокомісара з енергетики Марліна Хольцнер.

"Виходячи з аналізу ситуації ... ми можемо судити про часткове розплавлення ядра реактора на першому і третьому енергоблоках АЕС "Фукусіма-1" при непрацюючих системах охолодження. Виникнення диму над четвертим енергоблоком викликає окрему стурбованість, оскільки його джерело невідоме", - заявила вона.

Раніше європейський лідер в атомній сфері - Франція привласнила аварії на "Фукусіма-1" шосту ступінь тяжкості за шкалою МАГАТЕ.

За останню - сьому ступінь з цієї лінійки прийнята аварія в Чорнобилі в 1986 році. Фактично ЄС вважає, що ситуація на японській АЕС важче, ніж повідомляє влада Японії, яка спочатку наполягали на четвертому ступені тяжкості інциденту, що означає "аварію без серйозного збитку для навколишнього середовища".

Вчора в Європарламенті єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер назвав те, що відбувається на АЕС "Фукусіма-1" "апокаліпсисом" і висловив сумнів, що ситуація контролюється енергетичною компанією і місцевою владою.

Як повідомлялося раніше, в Японії продовжується боротьба з аваріями на енергоблоках АЕС "Фукусіма-1", однак повідомлення із зони станції, як і раніше далекі від втішних.

Ступінь радіаційної небезпеки в районі станції дуже висока. Окрім іншого, роботам на аварійній АЕС перешкоджають погані метеоумови.

Як заявив міністр оборони Японії Тосімі Кітадзава, "поблизу четвертого реактора відзначаються сильні пориви вітру, і ми не можемо дозволити застосування гелікоптерів для охолодження енергоблоків".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.