Кашалоти не тільки спілкуються, а й називають один одного іменами

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 16.03.2011 17:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13426

Група вчених, що досліджувала поведінку трьох кашалотів, зробила висновок, що ці морські ссавці, ймовірно, називають самі себе різними іменами.

Як відомо, кашалоти - представники ряду китоподібних, що мешкають в багатьох регіонах світового океану за винятком полярних областей. Ці тварини живуть великими стадами і багато спілкуються один з одним за допомогою характерних клацаючих звуків.

Автори нової роботи раніше створили методику, яка дозволяє розрізняти звуки, що видаються окремими тваринами. У новому дослідженні вчені вивчали сигнали, що видаються трьома кашалота. Фахівці зосередилися на послідовності з п'яти клацань, яка, як вважалося раніше, ідентична у всіх тварин, і часто передує більш тривалому сигналу.

Проте аналіз показав, що проміжки часу між клацаннями відрізняються в залежності від того, хто з кашалотів видає звуки.

Вчені вважають, що за допомогою такої індивідуалізованої послідовності клацань кашалоти немов би представляються іншим тваринам по імені.

Зазначимо, нещодавно інший колектив дослідників, які вивчали пісні синіх китів, виявив, що, починаючи з 60-х років XX століття висота видаваних ними звуків безперервно і майже лінійно знижується. Точні причини цього явища вченим поки незрозумілі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.