На АЕС “Фукусіма-1” розпочалася операція по охолодженню відпрацьованих паливних елементів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.03.2011 06:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13431

Гелікоптери Сил самооборони Японії вранці у четвер, 17 березня, почали скидання води на третій і четвертий аварійні енергоблоки АЕС “Фукусіма-1”.

В операції, яку в прямому ефірі транслює канал NHK, задіяні три вертольоти CH-47, два з яких обладнані пристроєм для опускання 7,5 тонн води, а третій проводить радіаційні вимірювання.

Побоювання витоку радіації зростає через те, що вода в басейні для відпрацьованого ядерного палива, як вважають, швидко випаровується через відмову системи охолодження.

Це може спричинити швидке нагрівання відпрацьованих паливних стержнів, можливу руйнацію і скидання радіоактивних речовин у повітрі. Цирконій (з якого зроблено оболонку паливного елементу) руйнується на відкритому повітрі, якщо дозволити йому розігрітися до 1200 градусів за рахунок тепловиділення палива, яке усередині стержня.

Уряд Японії 15 березня оголосив, що розглядає можливість скидання води на пошкоджені реактори з повітря, так як наземний доступ до них сильно утруднений.

При цьому тоді повідомлялося, що рішення про початок операції відкладається через те, що до кінця не встановлено ступінь пошкодження реакторів, а також не ясно, до чого приведе їх заливання водою. Також існували побоювання, що пілоти гелікоптерів, що задіяні в цій операції, можуть отримати опромінення.

Перший етап операції розпочався о 9:48 за місцевим часом (2:48 за Києвом) і закінчився за півгодини. Було здійснено 4 скидання. Фахівці прогнозують, що для досягнення необхідного ефекту, необхідно здійснити не менше 100 скидань.

Японський уряд також планує задіяти у ліквідації наслідків аварії на "Фукусіма-1" поліцейські водомети - прохання надати відповідні спецзасоби була спрямована Національному поліцейському управлінню 16 березня, і незабаром 11 великотонажних автомобілів, обладнаних водяними гарматами, почнуть охолоджувати будівлі реакторів. Першим буде охолоджуватися четвертий реактор - через отвори, що виникли в результаті парового вибуху. Операція мала розпочатися близько 12:00 за місцевим часом (5:00 за Києвом).

Працівники, що будуть задіяні в операції, одягнені в спеціальні захисні костюми і знаходяться на безпечній відстані від будівлі реакторів.

На атомній станції "Фукусіма-1" в результаті подій 11 березня - землетрусу і викликаного ним цунамі, вийшли з ладу системи охолодження реакторів. На чотирьох енергоблоках АЕС сталося кілька вибухів водню (що утворився в результаті електролізу - розкладанню води на кисень і водень) і дві пожежі. Навколо АЕС підвищився радіаційний фон. З 20-кілометрової зони навколо станції були евакуйовані десятки тисяч чоловік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.