Україна для людей. Тарифи на електроенергію знову зростуть

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 17.03.2011 12:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13432

Національна комісія з регулювання енергетики (НКРЕ) 17 березня розгляне можливість підвищення вартості електроенергії для населення. В уряді заявляють, що підвищення буде поетапним та економічно обґрунтованим.

НКРЕ вже встановлювала вищу вартість електроенергії для українців із початку лютого цього року. Ті хто, споживають понад 150 кіловат-годин на місяць, стали платити 31,68 копійок за кіловат, тобто на третину більше, ніж до цього. З початку березня електроенергія подорожчала і для підприємств.

Сьогодні ж комісія має розглянути можливість приведення тарифів на електроенергію до "економічно обґрунтованого рівня".

Це відбуватиметься поетапно, з урахуванням собівартості цих послуг та захисту найбідніших українців, повідомив заступник міністра регіонального будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук.

"Є порядок формування тарифів, де чітко визначено, що можна включати у вартість продукції. З іншого боку, ціни на енергоносії у світі росли і ростимуть. Але зарплати низькі. Тому уряд знизив поріг субсидій до 15%, а для пенсіонерів – до 10, чого немає в жодного з наших сусідів", – сказав урядовець.

Наразі постачальники газу та теплової енергії не надали достатньої інформації про вартість свого продукту, а отже, НКРЕ розгляне можливість змінити її не раніше ніж через два тижні, розповів голова Національної комісії Сергій Тітенко. Що ж до електроенергії, то НКРЕ вже має достатньо підстав, щоб встановити нові тарифи на неї, каже він.

"Ціна на електроенергію для населення не покриває і половини витрат на її виробництво. Населення платить менше, аніж підприємства: ця традиція – ще з радянських часів. Маємо ситуацію, коли 800 тисяч абонентів споживають понад 150 кіловат-годин. Це не бідні люди, які живуть у великих квартирах та будинках, і саме для них варто підвищити тарифи. Для порівняння, у Європі електроенергія для населення дорожча, ніж для юридичних осіб. Однак є незахищена верства, за яку частину цієї вартості платить хтось інший", – розповів голова НКРЕ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.