Європейська журналістська організація вимагає припинити тиск на українських колег

Автор/джерело -  ©  KyivPost



Дата публiкацiї - 17.03.2011 14:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13435

Європейська федерація журналістів вимагає від співвласника групи компаній “Приват” Ігоря Коломойського покласти край політичному втручанню в діяльність своїх засобів засобів масової інформації в Україні.

Про це Kyiv Post повідомили у Комітеті Київської незалежної медіа-профспілки (КНМП) з посиланням на Європейську федерацію журналістів.

У КНМП стверджують, що Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) 17 березня підтримала протести журналістів ЗМІ, контрольованих фінансово-промисловою групою "Приват", проти політичного втручання і двомісячної затримки з виплати заробітної плати. Журналісти “Газеты по-киевськи”, яка є дочірньою компанією "Привату”, стверджують, що рахунки газети були заблоковані після публікації критичних статей щодо президента Януковича

"Ми глибоко стурбовані цим останнім свідченням політичного втручання в роботу журналістів України, - сказав президент ЄФЖ Арне Кеніг. - Це вже не перший раз, коли здійснюється економічний тиск, затримується виплата зарплати й існує загроза втрати робочих місць – ці фактори використовуються, щоб змусити замовчати критичну журналістику".

За даними незалежних медіа-профспілок України, члени якого працюють у ЗМІ “Привату”, декларування економічних проблем в “Газете по-киевски є прикриттям для політичного втручання з метою залякати журналістів. Газета продемонструвала минулого року непогані фінансові показники, але друкарня відмовляється друкувати останні номери газети, ставлячи під загрозу існування цього видання. Також повідомляєть, що керівники видання намагаються змінити головного редактора газети, проти чого протестують журналісти видання.

У протест проти цього колектив почав ставити нові номери газети на власному сайті, а також власними силами розповсюджувати самвидав газети.

КНМП вже вимагала припинити репресії проти “Газети по-киевски” і виплатити зарплату журналістам холдингу “Главред”.

У КНМП кажуть, що останні протести журналістів збільшують стурбованість щодо здійснення узгодженої політичної кампанії з повернення під контроль засоби масової інформації, що привело до серії протестних виступів журналістів у 2010 року.

Журналісти видання "Главред", який входить до холдингу "Главред-медіа", що належить Ігору Коломойському, у минулого році вже оголошували безстроковий страйк через затримку у виплаті зарплати. Станом на середину березня цього року журналістам видань, які входять в холдинг "Главред-медіа" затримують з виплатою зарплати за два місяці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.