Юрія Луценка усунули від обов’язків через корупцію?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.11.2006 14:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1344

Верховна Рада пропонує Кабінету Міністрів тимчасово усунути міністра внутрішніх справ Юрія Луценка від виконання службових обов’язків. Парламент створив Тимчасову слідчу комісію з перевірки можливих корупційних дій і зловживання службовим становищем з боку Луценка.

Парламент пропонує Кабміну тимчасово усунути Юрія Луценка від виконання службових обов’язків

За прийняття постанови № 2160 від 14 вересня "Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки фактів корупційних дій, зловживання службовим становищем з боку окремих посадових осіб Міністерства внутрішніх справ України, які викладені в статті "Інша міліція" газети "2000" від 8 вересня 2006 року" проголосувало 235 депутатів при 226 необхідних.

Верховна Рада призначила головою комісії депутата Володимира Сівковича (ПР), його заступником депутата Спиридона Кілінкарова (Комуністична партія). Термін діяльності комісії - 2 місяці з дня прийняття проекту постанови.

Парламент також запропонував Кабміну на час роботи комісії усунути інших посадових осіб, про яких мова йде в статті, від виконання службових обов’язків.

Як зазначив автор постанови, народний депутат від Партії регіонів Євген Кушнарьов, підставою для створення комісії слугувала стаття в газеті "2000", у якій викладено факти про системне, масштабне зловживання службовим становищем, а також корупційних діях з боку високих посадових осіб МВС та його обласних підрозділів. За його словами, перша стаття була присвячена Одеському управлінню МВС.

Кушнарьов сказав, що протягом двох місяців у газеті "2000" було опубліковано 19 матеріалів як розвиток цієї теми. За його словами, у цих матеріалах приведено велику кількість аналогічних фактів системних зловживань службовим становищем і корупційних дій.

"Зокрема, мова йде про призначення на високі посади в системі МВС людей, які себе скомпрометували, при цьому мова йде про можливості хабарів при таких службових призначеннях; відсутність реакцій на численні звернення громадян щодо сваволі працівників міліції; незаконні звільнення з посад; незаконний оббіг наркотиків, який контролюється працівниками органів внутрішніх справ; незаконне збереження вогнепальної зброї; схеми контрабандного ввозу і легалізації автотранспорту в Україні; незаконний продаж об’єктів, власності і земельних ділянок, що належать системі МВС. Можна продовжувати цей перелік", - підкреслив Кушнарьов.

Він сказав, що в цілому факти викладені по 9 обласних управліннях внутрішніх справ, по центральному апарату органів внутрішніх справ на транспорті. За словами депутата, у цих публікаціях згадуються в зв’язку зі зловживаннями і корупційними діями прізвища 73 високопоставлених працівників органів внутрішніх справ: "Тому ми вважаємо, що сьогодні існує ще більше підстав для створення такої спеціальної слідчої комісії".

Голова комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович заявив, що на засіданні комітету прийняте рішення про перенос розгляду даного питання.

Він зазначив, що є порушення Регламенту ВР, оскільки склад представників від фракції "Наша Україна", які входять у цю комісію, не збігається зі списком представників для участі в комісії, що були запропоновані лідером фракції "Наша Україна" Романом Безсмертним.

За його словами, комітет вирішив, що для з’ясування даного питання необхідно перенести розгляд питання й ухвалення рішення щодо створення цієї комісії. Стретович заявив, що також комітет вирішив запропонувати парламентe виключити з проекту постанови пункт про звернення в Кабінет Міністрів України щодо відсторонення міністра внутрішніх справ Луценка від виконання обов’язків на час перевірки ВСК фактів зловживань. Він зазначив, що відповідно до законодавства України діє презумпція невинності і тому нема основ відстороняти Луценка від виконання його обов’язків.

Як повідомлялося, 4 серпня Луценко був затверджений Радою на посаді міністра внутрішніх справ у Кабміні Віктора Януковича.

Зазначимо, прем’єр-міністр Віктор Янукович вважає, що міністрів, призначених за квотою блоку "Наша Україна", підставили. Він дякує їм за роботу в уряді. До роботи міністра внутрішніх справ Юрія Луценка у прем’єра претензій нема.

За словами політолога Вадима Карасьова, відхід Луценка з посади глави МВС малоймовірний.

Джерела в Кабміні повідомили, що Юрій Луценко піде з посади міністра внутрішніх справ, а на його місце буде призначено Миколу Джигу.

Від "Аратти". Варто нагадати, що тижневик Газета "2000" очолює Сергій Кічігін, особа рівносторонньо наближена як до клану Медведчука, так і до "Партії регіонів". Відомий тим, що за його каденції на радіо "Довіра" зникли ефіри радіо "Свобода". А за страшними чутками, що циркулюють українським політикумом - Кічігін офіцер діючого резерву ФСБ. Тому тут "або-або" - або фахова провокація, або фахове розкриття справжніх зловживань з боку помаранчевого міністра внутрішніх справ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.