Знайдено універсальний метод запобігання інсультам і серцевим нападам

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.03.2011 03:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13440

Вчені зробили прорив в кардіології, який дозволить врятувати сотні людських життів, відзначає The Telegraph.

Тромбоцити в крові (виділені жовтим кольором). Фото взято з сайту medportal.ru

Професор Джон Гіббінс, керівник Інституту досліджень серцево-судинної системи і метаболізму при Університеті Рідінга, разом з колегами відкрив, що протеїн LXR, що регулює рівень холестерину, також пов'язаний з утворенням тромбів, що призводять до серцевого нападу та інсульту.

А отже, якщо створити методику контролю протеїну, то можна буде запобігти розвитку тромбозу і одночасно з цим контролювати рівень холестерину. Цим міркуваннями вчені поділилися на сторінках журналу Blood.

Треба сказати, раніше вже було відомо: протеїн регулює співвідношення холестерину в крові. А він здатний звужувати судини, підвищуючи ризик серцевого нападу або інсульту. Тепер же виявилося, що LXR ще й гальмує функціонування кров'яних клітин тромбоцитів. Вони ж, у свою чергу, здатні утворювати тромби.

Перевірити свою теорію дослідники вирішили на лабораторних мишах. Вони ввели тваринам експериментальні препарати, що впливають на протеїн. Виявилося, що ліки дозволяли утворюватися маленьким згусткам крові, проте вони діяли досить швидко і гальмували утворення повноцінного тромбу приблизно на 40%. У результаті судини не блокувалися, повідомляє MedDaily.

Тромбоцити являють собою плоскі безбарвні тільця неправильної форми, які циркулюють в крові та забезпечують її згортання. Вони утворюються з фрагментів цитоплазми величезних клітин кісткового мозку (мегакаріоцитів).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.