“Орли Могильова” активно відпрацьовують соціальні мережі. На якій підставі?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 18.03.2011 11:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13442

Головне управління боротьби з організованою злочинністю (ГУБОЗ) МВС України активно відпрацьовує соціальні мережі.

Про це в інтерв’ю DT.UA повідомила керівник інформаційно-аналітичного підрозділу «Скорпіон», що входить до складу Розвідувально-аналітичного управління (управління кримінальної розвідки) ГУБОЗ, підполковник міліції Сніжана Курпан.

«Ми не тільки послуговуємося програмним забезпеченням відомих фірм, а й самі розробляємо технології, котрі покращують пошук і використання інформації оперативного характеру, що має суворо обмежений доступ. Тут збираються дані про кримінальних „небожителів“, їхні зв’язки, минуле, сьогодення і навіть прогнозоване майбутнє, — розповідає Курпан про роботу підрозділу. — Зокрема зараз дуже активно відпрацьовуємо соціальні мережі (Однокласники, ВКонтакте, Facebook…) і загалом Інтернет. Це дає безмір можливостей, від отримання відеофотоматеріалів і до цікавих повідомлень».

Наприклад, за словами Курпан, на форумах обговорень і обміну думками щодо різних тем можна виокремити неймовірно корисні посилання.

Водночас вона підкреслила, що будь-які відомості варто експлуатувати з розумом: «Без знання „рецепта“ вони справі не допоможуть, — ідеться про викриття лиходіїв. Важливо, щоб напрацьоване нами вчасно підхопили оперативники, які далі формують алгоритм перевірки даних. Якщо вони підтвердяться, вмикається механізм оперативно-розшукової діяльності. І ця рутина дає плоди».

«Скорпіон» був створений у 1991-му. Тоді в Головному управлінні по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) Міністерства внутрішніх справ України виникла потреба в структурі, яка б опікувалася збиранням, акумуляцією та обслуговуванням баз даних, необхідних для боротьби з кримінальними угрупованнями.

Від “Аратти”: Ми переконані, що боротьба із злочинністю має здійснюватися виключно законними методами і ніяк інакше. Ми також не маємо сумніву у правильності конституційних норм, які гарантують будь-якому громадянину: право на недоторканність приватного життя, таємниці листування, захист конфіденційної інформації, свободу слова тощо.

Ми також пам'ятаємо, що порушення цих конституційних гарантій працівниками кримінальної розвідки МВС, яке залишилося "непоміченим" прокурором з нагляду, спричинило більш тяжкий злочин - вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

З іншого боку, зараз ми спостерігаємо, як МВС переслідує активістів податкового Майдану з причин, які викликають неоднозначне сприйняття суспільством і трактується як політичні репресії, хоча очільники МВС це категорично спростовують.

Проте, ми пам'ятаємо, у який спосіб комуністичний режим СРСР боровся із дисидентами: тоді також категорично заперечувалася політична мотивація. Але, ці твердження були переконливо спростовані судами, які реабілітовували політв'язнів.

І саме тому в нас, як громадян, виникає питання: чи не відроджуються в сучасній Україні інститути тоталітарної держави? І саме тому ми публічно звертаємося до народних депутатів з вимогою ретельно перевірити наскільки і як виконуються конституційні гарантії громадян України і чи є гарантії недопущення застосування МВС, як це було у випадку з Гонгадзе?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.