Земляки розчарувалися у Януковичі, але на Майдан не збираються. Поки що

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.03.2011 14:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13446

На Донеччині росте невдоволення діяльністю посадовців від Партії регіонів. За даними Донецького центру політологічних досліджень, рейтинг особисто Віктора Януковича на його малій батьківщині знизився за останній рік з 21 % (грудень, 2009) до 5%. (лютий, 2011).

При цьому більшість донеччан вважають, що в нинішній ситуації жодна політична сила не відстоює їхні інтереси. Чи призведуть ці тенденції до масштабних акцій непокори?

У Донецькій області, що вважається основним електоральним полем Партії регіонів, падає рейтинг провладної політичної сили. У грудні 2009 року 29 % донеччан, опитаних соціологами, вважали, що Партія регіонів відстоює їхні інтереси. На сьогодні цей показник знизився до 22%. На Донеччині втрачає підтримку і чинний Президент Віктор Янукович, за якого рік тому проголосували 90 % жителів регіону. Нині лише 5 % опитаних вважають, що Президент опікується їхніми проблемами.

Соціологи помітили різке зростання протестних настроїв серед жителів області. «Перша тенденція – це чітке зростання невдоволення владою. Це суттєве зменшення кількості тих, хто підтримує владу і по Україні в цілому, і у нас. І суттєве збільшення кількості тих, хто невдоволений діями влади», – зазначив керівник Донецького інституту соціальних досліджень і політичного аналізу Володимир Кіпень.

Не довіряють жодній політичній силі на сьогодні 61 % донецьких виборців. При цьому цифра не конче відображає ситуацію, а реальні протесні тенденції можуть бути ще глибшими, адже останнім часом на Донеччині почастішали акції непокори, каже представник Комітету виборців Олександр Клюжев: «Опитування недостатньо показують зростання напруги в суспільстві, у тому числі в Донецькій області. Це напруження поки не має під собою політичного підґрунтя. Ми бачимо періодичні соціальні протести з Донецької області. І моя думка – саме ці протести на наступних парламентських виборах формуватимуть політичну карту».

Чи можливий у нинішній ситуації масштабний соціальний вибух?

Останні протести проти закриття шкіл і підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, на думку соціологів, не підуть далі локального рівня.

А реально підняти населення може лише значне погіршення соціально-економічної ситуації, впевнений голова Центру політологічних досліджень Кирило Черкашин: «Соціальний вибух в нашому регіоні і на Південному Сході буде, якщо ситуація стане неможливою для більшості населення в плані економічному. Поки що таких тенденцій немає».

При цьому експерт стверджує, що кількість тих, хто готовий вийти на несанкціоновані протести, сьогодні на Донеччині у п’ять разів більше, ніж восени 2004 року, напередодні Помаранчевої революції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.