Японська нація з гідністю і честю переносить лихо

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.03.2011 17:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13449

Японці не панікують і не скаржаться. Не було жодного випадку мародерства чи крадіжки. Нація демонструє повне згуртування і довіру до влади. Найбільше занепокоєння викликає лише ситуація на атомній станції “Фукусіма-1”

Влада Японії вважає подачу води спецмашинами на 3-ій енергоблок АЕС “Фукусіма-1” для його охолодження досить ефективним заходом і має намір незабаром продовжити такі операції. Про це заявив сьогодні на прес-конференції в Токіо генеральний секретар кабінету міністрів Юкіо Едано.

"Вода (з машин) надходить у басейн для охолодження відпрацьованого ядерного палива (паливних стрижнів), у цьому немає сумніву, - зазначив він. - Зараз ми вивчаємо можливість відновлення подачі води в енергоблок протягом цього дня".

Раніше в другій половині дня спецмашини сил самооборони майже 45 хвилин закачували воду для охолодження третього енергоблоку. Як повідомило командування сил самооборони, поблизу цього самого проблемного реактора працювали сім військових машин, вони по черзі і швидко "вистрілили" воду в проломи в будівлі, дах якої майже зруйновано. Всього під час цієї операції вони закачали до 50 тонн води.

Цю думку Едано поділяє і міністр оборони Тосімі Кітадзаві, який також вважає подібні операції результативними. "Необхідно рішуче продовжувати такі роботи", - зазначив він.

У результаті виконаних операцій із заливу води в третій енергоблок АЕС за допомогою військових гвинткрилів і спецмашин в третій енергоблок було подано 90 тонн води, і рівень радіації в зоні станції дещо знизився.

Токіо після аварії на АЕС може увійти в "зону смерті", вважають у США

При найгіршому варіанті розвитку подій на аварійній атомній станції в Фукусіма, Токіо ризикує опинитися всередині зони, непридатній для проживання. Такий прогноз зробили американські фахівці, які днями вперше офіційно представили свою версію подій. Вона відрізняється від японської набагато більшою песимістичністю.

За американськими підрахунками, непридатна для проживання зона навколо АЕС, може розтягнутися на 180 квадратних миль (понад 466 кв. км). Токіо розташований в 240 км від станції, пише "Незалежна газета" . Зазначимо, у середу США і Великобританія рекомендували своїм громадянам у Японії не наближатися до аварійної АЕС ближче ніж на 80 кілометрів, при тому, що місцеві влади вважають небезпечною зону в радіусі лише 30 кілометрів.

Як передає Reuters, Всесвітня організація охорони здоров'я поки не схильна погоджуватися з висновками американських фахівців. Вона вважає, що поширення радіації відбувається в обмежених зонах і не представляє безпосереднього ризику для здоров'я людей.

Японське представництво Червоного Хреста раніше заявило, що Токіо в плані радіаційного фону абсолютно безпечний, і закликало іноземців не піддаватися паніці і залишатися в столиці. У п'ятницю місцева влада підтвердила, що рівень радіації залишається в межах допустимих показників, хоча вітер зараз дме якраз з півночі, з боку префектури Фукусіма, передає телеканал "Вєсті" .

Тим не менш мільйони жителів Токіо намагаються без потреби не виходити на вулицю, а тисячі людей, щоправда, в більшості - іноземці, як і раніше бажають залишити столицю. За інформацією Reuters, наплив пасажирів змусив авіакомпанії відправляти за ними в Токіо більш місткі авіалайнери. А країни тихоокеанського регіону, включаючи Росію, оголосили, що будуть перевіряти пасажирів і вантажі з Японії на радіацію.

Раніше в Південній Кореї і США вже зафіксували радіоактивне випромінювання, джерелом якого був одяг прибулих людей і декількох вантажів. А в Чикаго сліди радіації знайшли також у повітроочисний системі прибулого з Японії літака.

Найбільше занепокоєння викликає ситуація із охолодженням відпрацьованих паливних елементів на АЕС “Фукусіма-1”

Завдяки свідомим жителям Токіо уникнув блекаута

Тим часом міністр економіки Японії Банрі Кайеда констатував, що Токіо уникнув аварійного відключення енергії завдяки жителям, підприємствам і компаніям столиці, які свідомо й активно почули заклик економити електрику. Про це повідомив у п'ятницю телеканал "Фудзі", на який посилається РІА "Новості" .

Із закликом до економії міністр звернувся до токійців напередодні, попередивши, що, якщо споживання перевищить можливості поставок, у столиці можлива аварія енергосистем до вечора. У відповідь залізничні компанії оголосили про скорочення обсягів перевезень від 10% до 50%. Жителі знизили градус опалення у своїх будинках або стали використовувати більш енергоємні і слабкі опалювальні прилади. На режим економії ще раніше перейшли магазини, скоротивши робочий день на кілька годин і зменшивши освітлення в залах.

Після землетрусу і аварій на АЕС у Фукусіма було оголошено про проведення планових відключень електрики, щоб уникнути аварійних відключень, від чого може постраждати значна кількість людей. Для цього країна була поділена на п'ять енергозон. Проте посилена економія електрики промисловими підприємствами, залізничними компаніями і населенням дозволяє проводити планові відключення лише частково, а не по всіх п'яти зонах, пояснює агентство.

Аварія на АЕС затьмарила інші наслідки стихії. Тим часом кількість жертв стрімко зростає

Тим часом ЗМІ відзначають, що небезпечна ситуація навколо атомної станції в Фукусіма затьмарила собою інші наслідки страшного землетрусу і цунамі 11 березня. Мова йде про жертви, кількість яких продовжує зростати з кожним днем. Так, у списку загиблих і зниклих безвісти вже значаться понад 16 тисяч чоловік, повідомляє ІТАР-ТАСС, посилаючись на Головне поліцейське управління країни.

За його даними, станом на першу половину п'ятниці встановлена ​​загибель майже 6 500 чоловік. Зниклими без вісті вважаються без малого 10 300 жителів постраждалих районів. Близько 400 тисяч чоловік були змушені покинути свої будинки - в основному через загрозу цунамі.

Біженців і людей, що залишилися без даху над головою, розподілили по тимчасовим притулках, під які обладнані шкільні спортивні зали, будинки культури, буддійські храми. Багато з цих приміщень не опалюються, хоча в деяких районах температура падає вночі до 0 градусів.

Reuters додає, що в постраждалих районах без електрики та опалення залишаються 850 тисяч будинків. Загальний збиток від природної стихії і техногенної катастрофи в Японії, за приблизними підрахунками, становить від 10 до 16 трильйонів ієн (від 125 до 200 мільярдів доларів). Це у півтора рази більше, ніж економічні втрати від потужного землетрусу в японському місті Кобе 1995 року, коли загинули понад 5 тисяч чоловік.

Японці не панікують і не скаржаться. Не було жодного випадку мародерства чи крадіжки

На цьому тлі ЗМІ не перестають захоплюватися тим, як ведуть себе японці. Як пише "Комерсант", вони не панікують і вірять спокою влади. Вони не скаржаться на відключення електрики, на зростаючі черги за бензином (кількість продажу якого обмежена 10 літрами) і відсутність товарів першої необхідності, не ставлять під сумнів заяви влади про відсутність загрози повторення Чорнобиля і не намагаються виїхати з країни. А деякі навіть зв'язуються з іноземними журналістами і просять їх не драматизувати ситуацію і перестати говорити, що катастрофа неминуча.

Як зауважує газета, майже так само поводяться і більшість громадян Росії, що живуть в Японії. У четвер представники російської громади в Токіо склали відкритий лист, в якому, зокрема, йдеться: "Дорогі друзі і родичі в Росії, в Україні і т.д.! Ми, - ті, хто знаходиться зараз в Японії, змушені констатувати, що рівень тиску з боку родичів і російськомовних ЗМІ виходить на перше місце з нанесення шкоди нам, стрімко обганяючи за наслідками власне землетрус, незначні дози радіації тощо. Переконливо просимо вас припинити паніку і не нагнітати обстановку. Ми уважно відстежуємо ситуацію із різноманітних джерел, яких у нас тут, повірте, в рази більше".

Ще більше здивування, схоже на заздрість, в світі викликає той факт, що в Японії за весь час, що минув після землетрусу, не було жодного випадку мародерства, крадіжок і пограбувань. Також багато писали про те, що ніякої тисняви і неповажного обходження один до одного не було відмічено ні в магазинах, ні на бензоколонках. Очевидно, культура нації вже глибоко в крові.

За матеріалами NEWSru.com


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.