На супутнику Сатурна йдуть весняні дощі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 18.03.2011 23:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13451

Вчені вперше зафіксували дощі на екваторі Титану - шостого супутника Сатурна і єдиного, крім Землі, об’єкту Сонячної системи, на якому також є погодні цикли.

Титан - другий за величиною супутник у Сонячній системі, приблизно наполовину складається з водяного льоду, а наполовину - з кам'янистих порід. Шостий сатурніанський місяць оточений щільною атмосферою, а температура у поверхні становить близько мінус 180 градусів Цельсія. На Титані були виявлені численні озера з рідких вуглеводнів, і зовсім нещодавно було доведено, що вони є сезонними - тобто пересихають і з'являються знову в залежності від пори року.

На Титані регулярно йдуть дощі з вуглеводнів, проте до цього часу їх вдавалося спостерігати тільки на полюсах, хоча рельєф екваторіальних широт вказує, що в минулому там йшли дощі – характерні розрізи з'являються, коли поверхнею течуть ріки.

Автори нової роботи аналізували фотографії, зроблені зондом Кассіні, який розташований на орбіті навколо Юпітера, з вересня по жовтень 2010 року. Наприкінці вересня апарат зафіксував на екваторі велику групу хмар, а в жовтні велика - площею близько 500 тисяч квадратних кілометрів - ділянка, що лежить на шляху проходження хмар, потемнішала. Вчені інтерпретували це спостереження як зволоження поверхні вуглеводнями, які пролилися дощем із хмар.

На екваторіальних широтах Титану зараз початок весни - якщо проводити аналогію з земними сезонами, то це приблизно квітень. Повний рік на Титані триває приблизно 29 земних років.

Нагадаємо, раніше вчені NASA виявили непрямі докази існування примітивних біологічних організмів на супутнику Сатурна Титані. Висновки про наявність примітивних видів біологічного життя на Титані зроблені на основі аналізу даних, отриманих з американського супутника Кассіні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.