Росія взяла в лапки український Голодомор

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.11.2006 19:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1346

МЗС України з подивом сприйняло твердження російського МЗС від 25 жовтня про так зване “розкручування” кампанії навколо теми Голодомору 1932-33 років в Україні.

ГОЛОДОМОР

"Ще більший подив викликає натяк на те, що нібито ця тема спрямована проти сучасної Росії. А як розуміти лапки, у які взято слова Голодомор і геноцид?", - зазначили в МЗС України.

У той же час міністерство розраховує на співробітництво російської сторони під час обговорення питання Голодомору 30-х років на міжнародній арені.

Як зазначили в прес-службі українського МЗС, питання Голодомору вже протягом багатьох років є предметом широкого обговорення і дискусій в Україні, що спрямовані на увічнення пам’яті жертв і політико-правову кваліфікацію цієї трагедії українського народу.

Українська сторона неодноразово торкалася питання Голодомору також і на міжнародному рівні, у тому числі й у рамках ООН, і має намір робити це і надалі в розвиток попередніх ініціатив, підкреслили в МЗС.

У прес-службі нагадують, що питання Голодомору постійно зачіпається українськими офіційними представниками під час зустрічей і переговорів з партнерами, у тому числі з російською стороною. На сьогоднішній день парламенти десяти держав визнали Голодомор актом геноциду українського народу.

"Ні в кого не викликає сумнівів той факт, що Голодомор не можна розглядати лише стосовно України, оскільки мова йде про трагічну сторінку в історії декількох народів", - зазначили в МЗС, звертаючи увагу на те, що відповідальність за належну кваліфікацію цієї трагедії несуть уряди і влади, що служать цим народам.

Саме вони повинні забезпечити визнання історичної правди і справедливості стосовно жертв цієї страшної трагедії, переконані в українському зовнішньополітичному відомстві.

Українська влада усвідомлює в цьому зв’язку свою відповідальність і переконана, що це дозволить уникнути повторення геноциду і масових порушень прав людини в майбутньому, говориться в коментарі МЗС.

Зазначимо, український Голодомор 1932-1933 років визнаний злочином проти людяності. У 1988 році комісія конгресу США, а також міжнародна комісія визнали Голодомор актом геноциду.

Голод був наслідком не тільки примусового знищення хлібозаготівель у той період, але повного вилучення продовольства у всіх регіонах СРСР, населення яких на 2/3 і більше складали українці. Терор голодом, депортації, масових репресій індивідуального характеру були спрямовані у відношенні України як національної республіки.

За даними істориків, у 1932-33 роках жертвами голоду, що виник у результаті адміністративних заходів московської влади, в Україні, за різними оцінками, стали від 7 до 10 млн людей. Це означає, що в ті трагічні роки Україна не дорахувалася від 10 до 25% свого населення, втрачаючи його по 25 тисяч осіб на день, по тисячі - на годину, по 17 - щохвилини.

Вчені прийшли до висновку, що тривалість життя українців у 1933 році в чоловіків складала 7,3 роки, а в жінок - 10,9 року. Наслідки 1930-х років, на думку експертів, Україна відчуває донині.

Як стверджують фахівці, якби Україна не пережила Голодомори, її населення на сьогодні було вдвічі більше - до 100 млн осіб.

Офіційно День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні відзначається щорічно в четверту суботу листопада.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.