Військова операція в Лівії спричинила розкол у НАТО

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 21.03.2011 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13460

Воєнна операція кількох західних країн у Лівії призвела до розколу в НАТО. Представники 28 країн-членів військового альянсу не змогли узгодити єдину позицію. Туреччина виступила проти.

Повідомляється, що проти участі НАТО в операції виступає Туреччина. Водночас рішення мають ухвалюватися альянсом одностайно.

Уряд в Анкарі також попередив про негативні наслідки операції. За даними інформаційних агентств, деякі країни також критикують Францію, Великобританію та США за швидкий початок воєнної операції. У понеділок, 21 березня, посли НАТО продовжать переговори у штаб-квартирі в Брюсселі. Ідеться про те, щоб гарантувати виконання резолюції Ради Безпеки ООН про зону, закриту для польотів лівійської авіації.

США і Британія не вірять Каддафі

США і Великобританія скептично відреагували на чергову пропозицію лівійського лідера Муаммара Каддафі про перемир’я. Британський уряд заявив, що два дні тому Лівія порушила свою першу обіцянку. Американський телеканал ABC процитував високопосадовця з Білого дому зі словами: «Ми зважатимемо на його (Каддафі) вчинки, а не слова».

У ніч на понеділок війська союзників продовжували завдавати повітряних ударів по позиціях лівійської армії. Повідомляється про застосування крилатих ракет та бомбардування резиденції Каддафі в Тріполі. Де саме зараз перебуває лівійський лідер, невідомо. Першою серед арабських країн до сил західної коаліції має долучитися Катар. Окрім США, участь в операції беруть Франція, Великобританія, Італія та Данія. Німеччина утрималася від безпосередньої військової участі, але заявила про підтримку дій союзників.

Нафта і золото дорожчають

Військова операція західних країн проти Лівії призвела до подальшого зростання цін на нафту на світових ринках. Барель нафти північноморської марки «брент» подорожчав у понеділок на понад два долари і коштує 116 доларів США і 19 центів.

Оскільки збройний конфлікт триває, оглядачі очікують подальшого зростання цін на сировину. Від початку заворушень Лівія практично припинила видобування та експорт нафти. Також повідомляється про стрімке зростання цін на золото.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.