Громадськість виступила проти передачі будівлі органного залу церкві

Автор/джерело -  © “Дніпроград”



Дата публiкацiї - 22.03.2011 00:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13471

21 березня у Дніпропетровську відбулася акція протесту проти передачі Будинку органної і камерної музики на баланс УПЦ МП.

У своїй промові директор Будинку Ніна Голікова наголосила, що будівля органного залу ніколи не належала православній церкві, оскільки була збудована за кошти заводу ім. Петровського і на балансі цього підприємства знаходилася до передачі обласній громаді. Ніна Голікова зауважила, що це пам'ятка архітектури: «Вона не може передаватися нікому, оскільки це національне надбання, надбання нашого міста».

Участь у акції взяли близько сотні небайдужих дніпропетровців, громадських діячів, політиків. Голова Дніпропетровської міської організації ВО «Свобода» Андрій Денисенко наголосив на значенні Будинку органної та камерної музики для громади: «Музика - це те, що в дійсності залучає десятки тисяч дніпропетровців до духовності. Я не знаю, наскільки ми збідніємо, якщо не зможемо залишити цей унікальний культурний заклад, якщо дніпропетровці не почують більше цієї очищувальної музики органу».

На думку політика, дико, що другою стороною конфлікту виступає церква, а рішення приймаються потай від громадськості. «Не можна сьогодні шляхом незаконних рішень суду, незрозумілих, втаємничених, не оприлюднених для громадськості угод, у міжсобойчику місцевої влади і Московського патріархату ламати через коліно культуру, її працівників і цей унікальний для Сходу України заклад», - заявив Андрій Денисенко.


Конфлікт полягає у тому, що УПЦ МП посилаючись на рішення суду і указ Президента про передачу релігійним організаціям культового майна вимагає повернути на баланс церкви будівлю колишнього Брянського собору (нині органний зал). Голова облради Євген Удод заявив про можливість перенесення унікального органу до приміщення обласної філармонії. За словами Ніни Голікової, орган не зможе функціонувати за межами залу, оскільки побудований з урахуванням особливостей будівлі, у якій він «житиме».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.