Запорізьку АЕС може змити десятиметрова хвиля?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.03.2011 07:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13474

Геологічний розлом під запорізькою греблею загрожує АЕС 10-метровим “цунамі”.

Дамба ДніпроГЕС

Вчені вирахували можливий розлом під дамбою ДніпроГЕС, який може призвести до її руйнування. Якщо зруйнується гребля, 10-метрова хвиля змиє ЗАЕС.

Про це заявив голова правління Дніпропетровського общинного фонду "Дніпровські пороги" Ігор Шпирка на прес-конференції, повідомляє ТСН.ua.

"За геолого-метеорологічним показниками, з імовірністю в 99% можна стверджувати, що під Запорізької греблею знаходиться геологічний розлом. У 1927 році, коли греблю будували, про це було відомо, але факт природного розлому проігнорували. Зекономили при будівництві на шкоду безпеки об'єкта. Термін експлуатації ДніпроГЕС - 80 років. П'ятирічна перерва в роботі була через війну. Виходить, що в 2012 рік термін експлуатації ДніпроГЕС підходить до кінця. Досить землетрусу в 2,5 бали в радіусі 50 кілометрів, щоб вона розлетілася на друзки. На відстані 40 кілометрів від греблі знаходиться Запорізька АЕС. При такому сумному розвитку подій нам загрожує жахлива катастрофа - станцію змиє водою", - сказав він.

Шпирка також зазначив, що українська влада ігнорує проблему безпеки ДніпроГЕС. "Після прес-конференції, проведеної 2 роки тому, на якій я розповів про загрозу безпеці ДніпроГЕС, тодішні керівники Запорізької області нарешті сприйняли мої слова серйозно. А до того як про це написали десятки публікацій, зняли телевізійні сюжети, на нас взагалі не звертали ніякої уваги. Щоправда, далі обговорення проблеми справа не просунулася. Численні листи, відіслані до всіх можливих інстанцій аж до президентського кабінету, не дали нічого, крім банальних відписок. Геологічний розлом під ДніпроГЕС загрожує великою бідою, але і Юлія Тимошенко під час перебування прем'єром, і Віктор Янукович як Президент ігнорують цей факт", - сказав він.

Час підриву встановлено - 18 серпня 1941 року з 20:00 до 20:30 греблю Дніпровської державної електричної станції зруйнував 157—й охоронний полк НКВС за наказом Верховного командування СРСР

Заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера заявив, що біля найбільшої в Україні та Європі Запорізької АЕС не існує сейсмічних станцій, і рівень її сейсмічної небезпеки зараз невідомий.

"Щоб правильно визначити, наскільки вона сейсмічно вразлива, потрібно знати рівень сейсмічної небезпеки. А його можна отримати лише на основі спостережень. На жаль, сейсмостанцій в цьому регіоні немає взагалі. До того ж там грунти різної категорії, є ослаблені, а це означає, що наслідки коливань, викликаних однією і тією ж причиною, для таких грунтів можуть бути набагато гірші", - сказав Кендзьора.

Згідно з результатами опитування Інституту Горшеніна, 70,2% українців побоюються, що на українських АЕС може статися серйозна аварія. З них 41,8% точно побоюються, і 28,4% - скоріше побоюються подібних катастроф. При цьому 8,1% українців зовсім не побоюються подібної загрози, 13,2% - швидше не побоюються. Не змогли відповісти на дане питання 8,5% респондентів.

Як відомо, одного разу греблю ДніпроГЕС вже було зруйновано: 18 серпня 1941 року з 20:00 до 20:30 Дніпровську державну електричну станцію зруйнував 157—й охоронний полк НКВС за наказом Верховного командування СРСР. Тоді від викликаної підривом величезної хвилі загинуло від 75 до 100 тисяч непопереджених мешканців та близько 20 тисяч забутих командуванням і неевакуйованих червоноармійців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.