Справа Гонгадзе. Для Литвина кримінал проти Кучми виявився несподіванкою

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 22.03.2011 15:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13486

Спікер Верховної ради Володимир Литвин називає несподіваною інформацію про порушення кримінальної справи проти екс-президента Леоніда Кучми у зв’язку з убивством журналіста Георгія Гонгадзе, але просить не пов’язувати це з політичним тиском на себе.

"Я володію тією інформацією, яку черпаю зі ЗМІ. Повинен сказати, що це прозвучало досить несподівано", — сказав Литвин на прес-конференції у вівторок, 22 березня, у Києві, відповідаючи на запитання, як він може прокоментувати порушення справи проти Кучми і чи не вважає він це способом політичного тиску на себе.

"При цьому Литвин підкреслив, що вважає неетичним давати будь-які коментарі. "З етичної точки зору я не вважаю за потрібне давати коментарі та оцінки", — резюмував Литвин, який очолював адміністрацію президента Кучми у той час, коли сталося вбивство Гонгадзе.

Нагадаємо, Гонгадзе був викрадений 16 вересня 2000 року. Вже 17 вересня за фактом його зникнення було порушено кримінальну справу, розслідування якої взяв під свій контроль президент Леонід Кучма.

21 березня стало відомо, що проти другого президента України порушено кримінальну справу, а також видано заборону про невиїзд. Його підозрюють у співучасті у вбивстві. Зокрема, Кучма підозрюється в перевищенні повноважень і дачі указів відповідним службам, які і призвели до смерті Гонгадзе.

28 листопада 2008 лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз оприлюднив "плівки Мельниченка" - аудіозаписи, нібито, таємно зроблені майором президентської охорони Миколою Мельниченком у кабінеті президента України - на них Леонід Кучма обговорює Гонгадзе як проблему по черзі з главою МВС Юрієм Кравченком, генпрокурором Михайлом Потебеньком, головою СБУ Леонідом Деркачем і головою президентської адміністрації Володимиром Литвином.

Таким чином, фігурантами скандалу стали всі керівники силових відомств України. На одному із записів людина з голосом, схожим на голос екс-президента наказує міністру Кравченко "розібратися" з неугодним журналістом, а на іншій Кравченко звітує перед Кучмою про виконану роботу.

Експертизи аудіозаписів, проведені в США і Європі, визнали автентичність голосу Леоніда Кучми. Однак через те, що записи Мельниченка робилися на цифровий диктофон, експерти не змогли ні довести, ні спростувати можливість подальшого монтування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.