Німецькі фахівці пропонують перетворити терикони на візитівку Донеччини

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 23.03.2011 15:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13501

Зробити терикони символом, а шахти перетворити на музеї запропонували Донеччині експерти з Рурської області Німеччини. Ці перетворення сприяли б розвитку міжнародного туризму в Донбасі, переконані вони.

Німецькі експерти пропонують перетворити донецькі терикони й непрацюючі шахти на пам’ятки індустріальної культури.

«Міста зазвичай намагаються рекламувати те, що в них є красивого. Утім концепція Рурської області - презентувати те, що є особливістю, зазначив в інтерв’ю Deutsche Welle директор проекту « Рур-2010 Культурна столиця Європи» Ганнс Шмідт.

На переконання німецького експерта, Донецьк не повинен намагатися конкурувати з Києвом, Одесою чи Львовом, презентуючи на фото церкви чи шикарні готелі. Треба презентувати те, що є унікальним саме для міста, каже Шмідт: «Важливе рішення, яке може ухвалити місцева влада – це не зносити терикони, а навпаки, зробити з них культурні майданчики. Терикони - це та особливість, яка відрізняє Донецьк від інших міст України, і саме вони могли б стати надзвичайною пам’яткою, яка б приваблювало в місто гостей та іноземних туристів. Цю особливість треба використати», каже німецькій експерт .

Разом зі своєю колегою Сюзанною Скіпіоль Шмідт відвідав Донеччину, щоб поділитися культурним досвідом Рурської області та обговорити з місцевою владою можливість спільних культурних проектів, зокрема із збереження й використання териконів.

«Зміни через культуру»

Так, в німецькому Рурі, інфраструктура якого дуже схожа на український Донбас, терикони використовують для мистецьких виставок. А місцеві жителі там проводять свій вільний час, зокрема організовують пікніки, катаються на мотоциклах чи просто прогулюються. Щоправда німецькі терикони мають інший вигляд ніж донецькі. У Рурі вони пласкі, а на Донеччині нагадують пагорби. «Через це ми називаємо їх – «Донецькі Альпи», каже Сюзанне Скіпіоль.

Звичайно, що такі проекти потребують багато грошей, кажуть німецькі фахівці. Утім, найголовніше, щоб місцеве керівництво спочатку «ухвалило мужнє рішення» про необхідність перетворень промислових зон.

Свого часу Німеччина прийняла довгострокову концепцію щодо створення сучасної індустріальної культури в Рурській області. В цей проект було інвестовано багато грошей. Шлях до структурних перетворень був нелегким і довготривалим, але він приніс свої результати. Шахта Цолльферайн в Ессені - стала однією з найвідоміших індустріальних пам’яток у світі. А саме шахтарське місто Ессен стало навіть культурною столицею Європи 2010 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.