Масове пограбування українських земель розпочнеться 1 січня 2012 року

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.03.2011 04:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13505

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що продаж землі можливий лише після реалізації п’яти передумов земельної реформи. А в Кабміні вже рахують гроші за продані наступного року 2,75 млн. га землі.

Як повідомили у прес-службі М.Томенка, про це він сказав, виступаючи на брифінгу перед початком парламентських слухань на тему: «Земля в українській долі: ситуація у земельній сфері, законодавче забезпечення земельних відносин та практика його реалізації», які пройшли у Верховній Раді, повідомляє УНІАН.

М.Томенко наголосив, що є категоричним противником «підганяння» земельної реформи. «Це можливо зробити лише за умов реалізації як мінімум п’яти передумов», - зазначив він.

Першою передумовою М.Томенко назвав визначення стратегії державної політики по відношенню до природного фонду України, зокрема до природно-заповідного. «На сьогодні ми маємо критичний показник заповідності – 5,4%, у той час коли у Європі – 12-15%. Отож, треба визначити ту територію, яка ніколи не стане сферою економічних відносин і залишиться під опікою держави, а потім рухатися до питання стратегії щодо земель сільськогосподарського призначення», - сказав віце-спікер.

Друга передумова, на думку М.Томенка, полягає у необхідності чітко визначити, якою є стратегія держави у сільському господарстві, у земельній реформі та продовольчій політиці. «Чи держава робить це стратегічним пріоритетом, а відповідно, забезпечує дотування сільськогосподарського виробника та створює належну інфраструктуру доступних оптових ринків тощо», - додав він.

Третьою передумовою, за словами віце-спікера, є інвентаризація Земельного фонду України. Він зазначив, що, за даними уряду, сьогодні в системі державного кадастру відсутня інформація про власників і стан 70% земельних ділянок. «Тому до того, поки не буде побудована інформаційна система гарантування державою права власності на землю шляхом створення єдиної автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру та відповідної земельної бази, такі рішення є небезпечними», - підкреслив М.Томенко.

Він наголосив, що четверта передумова полягає у тому, що в земельній реформі має бути законодавчо і на практиці визначений пріоритет виробників сільськогосподарської продукції або тих, хто сьогодні реально працює на землі і має в оренді цю землю.

Крім того, має бути чітко виписаний пріоритет громадян України у приватизації землі або заборонена приватизація землі іноземцями.

«Коли ці п’ять передумов будуть сформатовані у законах, у конкретних державних програмах, бюджеті і конкретних діях, - тільки тоді можна говорити, що Україна і суспільство визріли до права приватної власності на землю, до можливості купувати землю», - підсумував М.Томенко.

Він також вважає, що ринок землі не повинен визначатися під конкретну дату, а має бути заключним моментом після створення правових, економічних та інституційних передумов земельної реформи.

Віце-спікер наголосив, що за сьогоднішніх умов питання про пришвидшення легалізації права продажу на землю є хибним і таким, що може привести до непоправних наслідків.

М.Томенко звернув увагу на те, що таке важливе питання як земельна реформа на парламентських слуханнях мав доповідати особисто прем’єр-міністр або хтось із віце-прем’єрів, натомість за поданням уряду доповідачами визначено першого заступника міністра АПК та продовольства і першого заступника голови Державного агентства земельних ресурсів.

За словами віце-спікера, це означає, що уряд разом з командою Президента уже визначились, як будуть діяти у системі ринку землі, і заява чиновників Адміністрації Президента про те, що продаж землі розпочнеться 1 січня 2012 року, була симптоматичною. «Якщо це так, то яка необхідність проводити парламентські слухання і заслуховувати думку фахівців, експертів і тих, хто працює на землі», - підкреслив М.Томенко.

В Азарова вже рахують гроші за продані... наступного року 2,75 млн. га землі

З відміною мораторію на продаж сільськогосподарських земель у 2012 році на продаж може бути виставлено 2 млн. 750 тис. га розпайованих земель.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив виконувач обов'язків міністра аграрної політики і продовольства Микола Безуглий у ході парламентських слухань "Земля в українській долі: ситуація в земельній сфері, законодавче забезпечення земельних стосунків і практика його реалізації".

"Уже в 2012 році, за умови прийняття необхідного ряду законів, до обороту земельного ринку може бути залучено до 10% розпайованих земель, а це 2 млн. 750 тис. га. Кількість трансакцій складатиме 670 тисяч, вартість сплаченого мита у продажу цих земель - 312 млн. грн.", - сказав він.

Нагадаємо, для введення обороту сільгоспземель необхідно ухвалити два основні законопроекти - "Про ринок земель" і "Про державний земельний кадастр". Крім того, до кінця поточного року планують ухвалити законопроекти "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з посилення контролю над використанням земель", "Про консолідацію земель сільгосппризначення", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо застави прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення", повідомляє “Експрес”.

За даними Мінагро, в Україні 71% (42,8 млн. га) займають сільськогосподарські землі, 17,6% (більше 10,5 млн. га) - лісові угіддя. На 1 січня 2011 року 50,8% земель були у приватній власності, 49% - у державній власності і 0,2% - у колективній власності.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.