НБУ пообіцяв подальше падіння економіки

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 24.03.2011 21:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13518

За оцінками Національного банку темпи споживчої інфляції в 2011 році складуть 10 ± 1%, а в 2012 році знизяться до 7 ± 1%.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Зокрема, інфляційна динаміка протягом 2011-2012 років у значній мірі буде залежати від факторів пропозиції.

При цьому, в 2011 році очікується зростання споживчих цін внаслідок підвищення тарифів на послуги, які регулюються адміністративно й очікуваного зростання світових цін на продовольство.

Відносно високий рівень базової інфляції значною мірою буде обумовлений вторинними ефектами від зростання цін на продовольство, як вважають в Нацбанку. Крім того, стримуючий вплив на динаміку компонентів базової кошику буде надавати політика повільного зростання соціальних витрат бюджету, враховуючи необхідність проведення великих виплат та капітальних витрат.

НБУ прогнозує, що реальний ВВП в 2011 році і в 2012 році буде рости на 4,5 ± 0,5% щорічно.

На думку Нацбанку, сукупний попит буде нейтрально впливати на динаміку цін, оскільки розрив ВВП буде незначним і поступово зменшиться до нуля в 2012 році.

Сукупний попит буде охолоджуватися внаслідок несприятливих умов торгівлі (зростання цін на чорні метали буде відставати від зростання цін імпортованих енергоносіїв). З іншого боку, зростання попиту з боку торгових партнерів (зокрема, Росії) на товари машинобудування, а також інвестиційний імпульс (у тому числі і державний), пов'язаний з проведенням Євро-2012 будуть виступати чинниками посилення потенціалу економіки, а також зменшення незадіяних потужностей в економіці.

Нагадаємо, сьогодні, 24 березня, у Нацбанку повідомили, що інфляція в Україні в березні становить понад 10%.

У свою чергу прем'єр-міністр Микола Азаров запевняє, що реальні доходи населення в Україні підвищуються.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.