На Луб’янці знову актуальна жуйка про утиски рускоязичних в Україні

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 25.03.2011 10:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13519

Заступник начальника Управління Адміністрації президента Російської Федерації з міжрегіональних і культурних зв`язків Олександр Грачов вважає, що в України продовжують обмежувати права російськомовного населення.

Про це він заявив сьогодні на "круглому столі" "Про російський і російськомовний рухи України" в Держдумі РФ.

"Найкращі процвітаючі держави - це ті, які піклуються про всіх своїх громадян, незалежно від їх національності, незалежно від мови, якою вони розмовляють. На жаль, ми поки ще є свідками обмеження права російськомовного населення України", - сказав Грачов.

За його словами, в Україні досі не ухвалений законопроект про мови, піддається нападкам націоналістів концепція мовної освіти в Україні, де, як він вважає, йдеться про необхідність зваженої політики у сфері мови.

Грачов також заявив, що "високими темпами досі відбувається скорочення кількості шкіл, навчання в яких відбувається російською мовою". Крім того, не вирішене питання з акредитацією російських ВНЗ в Україні, додав він.

У той же час, за словами співробітника АП, російська сторона помітила позитивні зрушення у сфері телерадіомовлення.

"Ми про них знаємо. А з іншого боку, дуже багато залежить від політичної кон`юнктури в Україні і від того, як будуть себе вести російськомовні руху, наскільки активно вони будуть себе поводити", - заявив Грачов.

Російський чиновник нагадав, що зараз у Верховній раді перебуває законопроект, прийнятий у першому читанні, про скасування обов`язкової квоти на мовлення в телерадіоефірі українською мовою.

"Ми вважаємо, що розширенню російськомовного простору має сприяти не тільки входження інформаційного ресурсу і ЗМІ РФ на український ринок, а й підтримка друкованих інформаційних видань, також і Інтернет ЗМІ, які виходять російською мовою, як з боку державних інститутів, так і з боку громадських організацій України", - заявив він.

Як відомо, раніше Грачов був Генеральним консулом РФ у Одесі, до складу консульського округу якого входять Одеська, Миколаївська, Херсонська та Кіровоградська області. На цій посаді він у 2009 році став героєм скандалу: офіційний Київ стверджував, що Грачов працює на російську розвідку. МЗС України рекомендувало Грачову достроково припинити повноваження, проте потім було прийнято рішення припинити цю рекомендацію.

Нагадаємо також, у Міністерстві освіти Росії у четвер, 24 березня, похвалили міністра освіти України Дмитра Табачника, який "підтримує всі починання, пов`язані з розвитком російської мови в Україні".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.