Венеціанська комісія не знайшла утисків рускоязичних в Україні

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 25.03.2011 11:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13522

Венеціанська комісія розкритикувала підготовлений депутатами Верховної ради від правлячої більшості проект закону про мови, який надає російській мові право вільного функціонування у всіх сферах діяльності.

Представники Венеціанської комісії - органу Ради Європи – під час візиту до Києва продемонстрували негативне ставлення до проекту. Лідер фракції регіоналів Олександр Єфремов закінчив дискусію з ними на підвищених тонах. В результаті з'явився проект висновків, де записано, що "захист російської мови може бути сумнівним з правової точки зору і підвищити невиправдану напругу в українському суспільстві".

Представники Венеціанської комісії в Києві спілкувалися і зі спікером Володимиром Литвином. Після цього спілкування в їхніх висновках з'явилася фраза про те, що "проект закону про мови, схоже, не буде розглянутий у 2010-2011 роках".

За словами нардепа-регіонала Вадима Колесніченка, за два дні перебування в Києві представники Венеціанської комісії лише 80 хвилин спілкувалися з авторами законопроекту - решту часу у них зайняли зустрічі з його супротивниками.

"Я був серед тих, хто зустрічався з членами комісії, - розповів депутат від НУ-НС Ярослав Кендзьор. - Слухаючи розповідь про те, що в Донецьку лише 15% україномовних шкіл, вони дуже дивувалися, що хтось вимагає захисту російської мови. Ми пояснювали, що російська мова в Україні захисту не потребує".

Як повідомлялося раніше, закон про мови на розгляд Венеціанської комісії направив спікер Верховної ради Володимир Литвин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.