Політична справа про розслідування загибелі Чорновола

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 28.03.2011 10:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13528

Спроби реанімації справ по загибель лідера Народного Руху В’ячеслава Чорновола є виявом внутрішньої боротьби за владу та намаганнями відволікти суспільну увагу від кризових явищ в державі. Так вважають політологи.

Син загиблого в автокатастрофі в травні 1999 року під Борисполем В'ячеслава Чорновола – депутат парламенту Тарас Чорновіл закликав Генпрокуратуру скасувати рішення про передання слідства до міліції.

Він пояснив це круговою порукою та сумнівами в об'єктивності слідчих МВС. Депутат наполягає на допиті екс-президента України Леоніда Кучми, але не вважає його винним у смерті свого батька. Крім Кучми, Тарас Чорновіл просить допитати екс-генерала міліції Олексія Пукача, тодішнє керівництво СБУ та керівників тогочасного виборчого штабу кандидата в президенти Кучми.

Але найбільш резонансною стала заява Чорновола про його підозри до причетності до вбивства його батька екс-президента Віктора Ющенка.

Відволікання уваги

Встановлення істини та відновлення справедливості не є пріоритетом влади у розслідeванні справи про загибель Чорновола, сказав Deutsche Welle директор Міжнародного Інституту демократій Сергій Таран.

Він не виключив, що однією з причин реанімації цієї справи стала міжкланова боротьба всередині нинішньої влади: "Зараз будуть витягувати ті справи часів 90-х та 2000-х років, оскільки порушення кримінальних справ дасть можливість певним групам більше впливати на політичну ситуацію, ніж та група, проти якої кримінальні справи порушені".

Крім цього, галас навколо справи Чорновола, як вважає Таран, корисний нинішній владі як відвернення уваги суспільства від інших нагальних проблем країни. Цій меті, на думку експерта, слугують й інші резонансні справи: про порушення кримінальної справи проти Кучми, роздмухування "проблеми російської мови в Україні" та вивішування на 9 травня червоних прапорів колишнього СРСР.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.