Заукраїнці вимагають від Азарова виконувати законодавство про оплату праці

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.03.2011 17:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13546

Лідер партії “За Україну!”, нардеп В’ячеслав Кириленко надіслав прем’єру Миколі Азарову запит, в якому вимагає припинити незаконне зниження зарплат найманим працівникам.

Привести нормативні акти Кабінету Міністрів України у відповідність із статтею 6 Закону України «Про оплату праці», встановивши посадовий оклад (тарифну ставку) працівника першого розряду на рівні, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати та відновити дію Єдиної тарифної сітки в повному обсязі вимагає партія "За Україну!".

Про це йдеться в депутатському запиті лідера партії «За Україну!» Кириленка на ім’я прем’єр-міністра Азарова, повідомляє прес-служба партії.

Як зазначається у тексті запиту, у відповідності зі статтею 6 Закону України «Про оплату праці», основою організації оплати праці в Україні є тарифна система, яка «використовується для розподілу робіт залежно від їх складності, а працівників - залежно від їх кваліфікації та за розрядами тарифної сітки. Вона є основою формування та диференціації розмірів заробітної плати.

Тарифна сітка (схема посадових окладів) формується на основі: тарифної ставки робітника першого розряду, яка встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати; міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів)».

Розмір мінімальної заробітної плати, встановлений Законом України «Про державний бюджет України на 2011 рік», становить з 1 січня - 941 гривню, з 1 квітня - 960 гривень, з 1 жовтня - 985 гривень, з 1 грудня - 1004 гривні.

Водночас, всупереч вимогам Закону, Постановою Кабінету Міністрів України № 1212 від 29 грудня 2010 року посадовий оклад (тарифна ставка) працівника першого розряду встановлено в розмірі 613 гривень, що в півтора рази нижче розміру мінімальної заробітної плати.

При цьому для працівників, у яких посадові оклади менші, ніж розмір мінімальної заробітної плати, посадові оклади (тарифні ставки) у штатному розписі установлюються на рівні мінімальної заробітної плати.

Такі маніпуляції негативно відбиваються на доходах працівників:
по-перше, занижується розмір заробітної плати всіх працівників, які отримують її на основі Єдиної тарифної сітки;

по-друге, працівники 1-6 розрядів мають однакові посадові оклади (на рівні мінімальної заробітної плати), що не відповідає ні Закону, ні самій ідеї тарифної сітки.

У зв’язку з цим, лідер партії «За Україну!» вимагає від уряду привести нормативні акти Кабінету Міністрів України у відповідність із статтею 6 Закону України «Про оплату праці», встановивши посадовий оклад (тарифну ставку) працівника першого розряду на рівні, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати та відновити дію Єдиної тарифної сітки в повному обсязі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.