Світовий конгрес українців пропонує Януковичу, Медвєдєву і Назарбаєву засудити сталінізм

Автор/джерело -  © ZAXID.NET



Дата публiкацiї - 29.03.2011 18:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13548

Генеральний секретар Світового конгресу українців (Австралія) Стефан Романів заявляє, що запропонував Президентові Віктору Януковичу спільно з колегами з Казахстану і Росії написати спільну заяву, що вони засуджують Сталіна за голодомор – злочин проти людства.

Адже, зі слів Романіва, чинний Президент визнає, що такі дії Сталіна мали місце не лише на території України.

Про це він повідомив 29 березня під час прес-конференції у Львові.

«Наша позиція, що рано чи пізно ми маємо домогтися, щоб Голодомор визнали злочином проти людства, визнали його геноцидом, засудили Сталіна і його режим. Ми готові до подальшої розмови з президентом з цього питання», – сказав Стефан Романів.

Він нагадав, що Президент Віктор Ющенко 2008 року чітко заявив, що не звинувачує російський народ у Голодоморі 1932-33 років, а саме Йосипа Сталіна.

«Є список очевидців, є книги, якщо подивитись на архіви СБУ, там є документація, яка говорить про наміри Сталіна. І вони інші щодо України, ніж щодо Росії чи Казахстану. Ми повинні молитися і вшанувати всіх жертв, які постраждали в часи голоду, усіх національностей і всіх територій. Але питання України окреме. Я запропонував Президентові спільно з колегами з Казахстану і Росії написати заяву, що він засуджує Сталіна за злочин проти людства», – сказав Стефан Романів.

Він наголосив, що євреї 60 років домагалися визнання Голокосту. «І український народ має домагатися! Я знаю, що це емоційна справа, але ті, хто став жертвами Голодомору і вже покійні, напевно, вимагають, щоб ми не дали цій ситуації загаснути. Багато країн уже визнали Голодомор геноцидом, Канада, наприклад, має День скорботи за загиблими, а в Україні Табачник починає нас вчити!..», - наголосив Стефан Романів.

Він зауважив, що за президентства Віктора Ющенка Світовий конгрес українців та Адміністрація Президента підписали меморандум щодо співпраці, метою якого було інформування про Голодомор і в кінцевому результаті його визнання геноцидом.

«Ми далі маємо продовжити цю справу… В розмові з чинним Президентом України ми заявила йому свою позицію, наша і його позиції не співпадають… Але ми повинні погодитися на певних рамках співпраці. Ми передали їх Президентові України. Світовий конгрес українців має доступ до різних політиків, академіків поза Україною і порушує таким чином справи, важливі для України. І ми будемо далі стояти на своїх позиціях. Янукович має право на свою позицію, але має вислухати іншу, яка має бути збалансована», – наголосив Стефан Романів.

Як повідомлялося раніше, в кінці 2001 року Світовий конгрес українців почав збір підписів під петицією, в якій закликає Президента Віктора Януковича «публічно визнати Голодомор актом геноциду українського народу».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.