Чи варто відмовлятися від сексу у Великий піст - точка зору медиків

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.03.2011 03:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13567

У пiст надто ревнi християни волiють вiдмовлятися i вiд статевої близькостi. А чи такi вимушенi секс-паузи не позначаються на здоров’ї людини?

- Органiзм людини має певнi завдання, вiн не призначений для утримання, - пояснює для видання "Експрес" Юрiй Засєда, головний лiкар-сексолог клiнiки "Чоловiче здоров'я". - Iнакше вироблятиме гормони стресу, розвиватимуться застiйнi явища в органах малого таза. Загалом, наш органiзм працює за певною схемою, тому якщо один iз м'язiв перестає працювати, вiн починає атрофуватися.

Коли не функцiонує статева система, у жiнок це спричиняє порушення ментруального циклу, болi голови, розвиток дистонiї, невроз, запалення придаткiв, захворювання матки та молочних залоз, навiть появу новоутворiв. Крiм того, можуть розвинутись соматичнi захворювання, порушення функцiй гормонiв щитоподiбної залози та наднирникiв.

- Невже навiть 40 днiв без сексу можуть позначитися на здоров'ї людини?

- Здоровiй людинi 40 днiв утримання не завдадуть шкоди, - запевняє Роман Копець, лiкар-андролог обласного центру репродуктивного здоров'я населення. - Воно може позначитися на здоров'ї чоловiка, якщо, примiром, вiн потерпає вiд хронiчних захворювань статевої системи. Скажiмо, простатиту. Бо коли чоловiк постiйно реагує на сексуальнi подразники, кров припливає до статевих органiв, задiюються ендокриннi залози. Якщо ж розрядки немає, неминучi застiйнi явища.

Важливо, аби людина усвiдомлювала, для чого вона вiдмовляється вiд статевих стосункiв. Тодi сам органiзм запускатиме механiзми регуляцiї. Неправильно постити тiльки заради дотримання традицiй. Людина має свiдомо приймати таке рiшення. Бо коли чоловiк постiйно думатиме про заборону й через те стримуватиметься, то нiчого доброго з цього не вийде. Утримання тодi може призвести до загострення хвороб статевої системи, погiршення загального самопочуття.

Ю. Засєда: - А от якщо пiд час посту людина свiдомо утримується вiд iнтимних стосункiв, енергiя сублiмуватиметься на виконання певної задачi - молитви, каяття. Тодi про iншi потреби людина просто забуває на час посту.

- А чи заняття спортом не можуть допомогти в таку пору?

Р. Копець: - Спортом обов'язково треба займатися, i не тiльки пiд час посту. Передусiм людям, якi не мають статевих стосункiв, провадять малорухливий спосiб життя. Найкраще в таких випадках вибрати йогу - вправи, котрi сприяють розвантаженню органiв малого таза вiд зайвої кровi та запобiгають її застою. Навiть така проста вправа, як "берiзка" (лежачи на спинi, пiднiмаємо ноги, пiдтримуючи руками спину), уже стимулює вiдплив кровi.

Нерегулярний секс може довести до інфаркту

Фізичні вправи вважаються корисними для здоров'я, але можуть також надавати і зворотний ефект, якщо не є регулярними, попереджають вчені. У людей, не схильних до стабільної фізичної активності, різкий сплеск такої (у тому числі під час сексу) може підвищити ризик серцево-судинних захворювань, стати причиною інфаркту і навіть зупинки серця, пише The Telegraph.

Дослідники з Університету Тафтса і Гарварда вивчили більше 14 наукових матеріалів, що стосуються причин інфарктів, і виявили, що значне число нападів, дійсно, мала місце під час фізичної та сексуальної активності.

При цьому різні види фізичної активності, як з'ясувалося, збільшували ризик інфаркту в 3,5 рази, а сам секс - в 2,7 рази. У той же час регулярні тренування і секс сприяли зменшенню ризику виникнення проблем з серцем. Так ризик знижувався майже на 50% за рахунок кожного додаткового тренування, що проводилося протягом тижня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.