Північний Льодовитий океан стає прісним

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 31.03.2011 12:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13570

Вміст прісної води в Північному Льодовитому океані збільшилася на одну п’яту в порівнянні з рівнем 1990-х років.

Такі результати, опубліковані фахівцями Інституту полярних і морських досліджень Альфреда Вегенера у журналі Deep-Sea Research.

Північний Льодовитий океан поглинає досить багато прісної води. Її джерела - великі сибірські і північно-американські річки, опади і льодовики. Крім того, в нього надходять слабосолоні води Тихого океану.

Прісна вода легше за солону і тому накопичується у верхньому океанічному шарі.

Бенджамін Рейба і його команда проаналізували 5000 профілів вимірювання солоності на різних глибинах. Вони використовували дані сенсорів на суднах, на дрейфуючих крижинах і на субмаринах. Велика кількість даних була зібрана в рамках Міжнародного полярного року 2007/2008.

При порівнянні розподілу солоності в 2006-2008 роках з аналогічними даними 1992-1999 років учені побачили, що шар розпрісненої води на поверхні став більшим. Вони оцінили надбавку в 20%, що становить 8400 кубічних кілометрів.

Основні причини розпріснення Північного Льодовитого океану - посилення танення льодовиків, збільшення кількості опадів і збільшення річкового стоку. Дослідники підтвердили ці дані за допомогою математичного моделювання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.