Повернення до традицій НКВД?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 31.03.2011 13:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13572

Правозахисники заявляють про збільшення смертності серед затриманих міліцією українців і вимагають ретельно розслідувати кожний окремий випадок.

50 померлих минулого року та 15 смертей в міліції за три місяці року нинішнього – такі шокуючі дані повідомив на прес-конференції в Києві співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Він упевнений, що люди гинуть внаслідок катувань. На його думку, правоохоронці не зупиняються навіть перед тортурами, домагаючись зізнань, оскільки прагнуть продемонструвати високий рівень розкриття злочинів. Це той критерій, за яким міністерство внутрішніх справ, оцінює роботу своїх працівників, зауважив правозахисник.

Захаров закину українським судам співпрацю з міліцією. Суди «штампують справи, докази в яких побудовані виключно на зізнанні затриманих». Правозахисник вважає це правовим рудиментом, що зберігся ще зі сталінських часів. Вже три подібні справи, поінформував Захаров, оцінені Європейським судом з прав людини як такі, що порушують елементарні людські права: «Європейський суд сказав, що Україна має впродовж року змінити законодавство про попереднє ув'язнення, оскільки воно не відповідає європейським стандартам і робить можливими такі смерті».

Генпрокурор теж критикує

Критика на адресу міліції пролунала й з боку генпрокурора України Віктора Пшонки.

Днями він заявив, що міліція уникає розслідувань тортур. За його словами, за останні два роки зареєстровано понад 13 тисяч заяв про жорстоке поводження з людьми в міліції. Пшонка пообіцяв «викорінити тортури у в'язницях і СІЗО». Він висловив стурбованість збільшенням випадків доведення до смерті потерпілих і зажадав від прокурорів, аби «кожен такий випадок був доведений до суду та заслуженого покарання».

Захаров, однак, скептично поставився до таких заяв генпрокурора. Правозахисник нагадав, що Пшонка, перебуваючи на посаді заступника генпрокурора, свого часу і сам мав стежити за дотриманням законності в міліції, але раніше ніколи не робив подібних заяв.

Правозахисник сказав, що повірить у щирість генпрокурора лише тоді, коли той створить систему жорсткого та невідворотного покарання винних у застосуванні катувань відносно затриманих й порушенні їхніх громадянських прав.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.