Земельна реформа: назріває прихватизація унікальних чорноземів

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 6.04.2011 10:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13623

«Земля – наше багатство», люблять казати українці. А як це виражається у грошах? Це питання знову стає актуальним, відколи уряд пообіцяв зняти мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

З 2012 року, як очікується, ріллю в Україні можна буде вільно купити і продати. Але доки усталеного ринку немає, більшості землевласників важко оцінити її об’єктивну вартість. Політики, обґрунтовуючи подовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель, нерідко заявляють про загрозу спекуляцій і скуповування ріллі за безцінь новоявленими «латифундистами».

Найкращі українські чорноземи, якщо відштовхуватися від державних нормативів оцінки землі, сьогодні дійсно є у десятки разів дешевшими за подібні землі у США і у сотні разів – за землі у деяких регіонах Нідерландів. Більше того: якщо вірити результатам щойно оприлюдненого дослідження, проведеного експертами дослідницького центру Німецько-український аграрний діалог, то ринкові ціни після зняття мораторію можуть виявитися у кілька разів нижчими за нормативні.

В інтерв’ю Deutsche Welle один з авторів дослідження Олег Нів´євський назвав критерії нормативної оцінки землі застарілими і нереалістичними. Зокрема, нормативний рівень капіталізації становить 33 роки. Однак у нинішніх умовах ніхто не купуватиме землю, якщо вона буде так довго окуповуватися, зауважує експерт.

«Наші підприємці виходять зі значно меншого періоду окупності, ніж підприємці у Німеччині або Франції. Це пов’язано із доступністю кредитів і ризикованістю інвестицій. Там, де більш ризикований ринок, період окупності завжди буде більший, ніж у стабільних ринкових умовах», - каже Нів´євський. За його словами, українські фермери зазвичай розраховують інвестиції таким чином, аби вони окупилися за вісім-десять років.

Дешевше, ніж у Гані

За підрахунками експертів Німецько-українського аграрного діалогу, після запровадження ринкових умов Україна опиниться у числі країн з найдешевшою землею.

Вартість гектара землі у Закарпатській області, прогнозують експерти, буде нижчою за сільськогосподарські угіддя у східній Гані. Як це можливо?

Олександр Нів´євський пояснює: «Потрібно зважати на загальну політичну і економічну ситуацію в Україні. Ведення бізнесу тут є ризикованим. Варто згадати хоча би експортні квоти на зернові. Мало хто захоче вкладати гроші в таку економіку. А коли немає попиту, то і ціна невисока». Притоку спекулятивного капіталу експерт не очікує, а ціни зростатимуть поступово – з розвитком аграрного сектору.

Один з головних і найбільш несподіваних висновків дослідження – велика різниця у вартості землі між регіонами України і подекуди навіть в межах однієї області. Застосовуючи ставку капіталізації у 13 відсотків, з урахуванням таких факторів, як розташування та плодючість земель, експерти вирахували показники вартості ріллі в Україні – від кількох сотень до п’яти з половиною тисяч гривень за гектар.

Дешеве Закарпаття, дорога Черкащина

Найнижча середня вартість землі – від 1500 до 1700 гривень за гектар - у Закарпатській, Рівненській, Житомирській та Волинській областях. Натомість у Запорізькій, Кіровоградській, Черкаській та Полтавській областях земля коштує понад п’ять тисяч.

Ці показники базуються насамперед на даних про ефективність фермерських господарств по регіонах. В рамках дослідження було проаналізовано дані звітності понад трьох тисяч господарств за три роки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.