SpaceX представила найпотужнішу у світі ракету-носій

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 6.04.2011 13:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13629

Компанія SpaceX представила найпотужнішу на сьогоднішній день ракету в світі - Falcon Heavy.

Про це повідомляється на офіційному сайті компанії.

Falcon Heavy здатна виводити на так звану низьку опорну орбіту (близько 200 кілометрів) до 53 тонн корисного навантаження. Це не абсолютний рекорд - за цим показником Falcon поступається американській Saturn V (140 тонн) і радянській "Енергії" (105 тонн - запускалася всього двічі), проте обидві ці ракети в даний час не використовують. З існуючих ракет-носіїв ближче за всіх по характеристиках до Falcon Heavy американська Delta IV (22,9 тонни), російська "Протон" (22 тонни) і європейська Ariane (21 тонна).

За словами представників компанії, перша ракета нового класу буде запущена в кінці 2012 року. Перші старти з мису Канаверал намічені на 2013 і 2014 роки відповідно.

Підкреслюється, що вартість виведення вантажу на орбіту на новій ракеті стане рекордно низькою – трохи більше 2 тисяч доларів за кілограм. Вартість виведення одного кілограма вантажу на орбіту існуючими нині коштами складає близько 10 тисяч доларів за кілограм.

SpaceX є першою компанією, якій вдалося самостійно запустити на орбіту космічний корабель, придатний для перевезення людей. 9 грудня 2010 ракета-носій вивела на орбіту капсулу Dragon, яка зробила два витки навколо Землі і приводнилася в Тихому океані. На борту корабля в космосі побувала голівка сиру.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.