По цінах - бюрократичною одиницею! Уряд проФФесіоналів створив комісію з цінової стабільності

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.04.2011 21:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13638

При Кабінеті Міністрів створена комісія із забезпечення цінової стабільності на соціально значимі товари і послуги.

Про це в середу на засіданні уряду заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Між тим, опозиція закидає урядові неспроможність контролювати ціни, а відповідна установа – Державна інспекція з контролю за цінами – вже існує при Міністерстві економіки.

За словами глави уряду Миколи Азарова, основними завданнями новоствореної міжвідомчої комісії будуть забезпечення координації роботи з ціноутворення на центральному та регіональному рівнях і недопущення необґрунтованого підвищення цін на соціально значимі товари й послуги.

«Дотримання дисципліни формування цін і тарифів та недопущення безпідставного їх підвищення – питання номер один для уряду», – наголосив прем’єр.

Урядові обмеження ціни не втримали

Ще восени минулого року уряд вирішив боротися зі зростанням цін шляхом введення граничних 15-20-відсоткових надбавок практично на всі популярні продукти харчування. До них віднесені не лише борошно, хліб, цукор, соняшникова олія, але й м’ясо, варені ковбаси і сосиски, яйця, свіжа риба і оселедці, основні види овочів. Також соціально значимими є й ціни на комунальні послуги та громадський транспорт.

Між тим, при Міністерстві економіки функціонує Державна інспекція з контролю за цінами. Економіст Віктор Лисицький вважає, що нова комісія буде не дублювати роботу інспекції, а моделювати цінову політику.

«Інспекція, використовуючи певні механізми, просто контролює ціни, – каже експерт. – А міжвідомча комісія, як я розумію, – це насамперед дискусійний клуб щодо цінової політики».

Представники опозиції в середу в парламенті порушували питання про те, що влада приховує реальне зростання цін.

«Ще минулого року середньостатистична українська сім’я витрачала на продукти харчування 37 відсотків свого бюджету, – заявив лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко. – Тоді як європейська – 10-12 відсотків. Сьогодні, за офіційними даними, кожна українська сім’я витрачає вже 58 відсотків».

Зайвий контроль простимулює корупцію

За словами члена парламентського комітету з економічної політики, нашоукраїнця Олександра Бондаря, створення нової структури з контролю матиме здебільшого негативні наслідки. «Всі ці інспекції та контролі – зайве джерело для хабарництва», – зауважив парламентарій.

Колишній міністр економіки Володимир Лановий вважає, що створення комісії з контролю за цінами зумовлене насамперед політичними причинами.

«Якщо хочеш вирішити проблему, то потрібно нею займатися, а якщо хочеш створити видимість, то створи комісію, – зазначає він. – Щоб потім сказати: от, мовляв, уряд займається соціально важливими товарами. Хоча все це дуже сумнівно».

Наприкінці березня Микола Азаров заявив, що звинувачення на адресу уряду з приводу подорожчання продуктів харчування і пального необґрунтовані. За його словами, зростання цін в Україні обумовлене, насамперед, світовими тенденціями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.