Політика уряду на репресії щодо роботодавців - шлях в нікуди

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 7.04.2011 12:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13640

Посилення штрафних санкцій проти роботодавців не вирішить проблему легалізації та детінізації заробітних плат.

Про це в ефірі 5 каналу заявив екс-перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко, коментуючи заяву віце-прем'єра Сергія Тігіпка.

"Усі ті санкції, про які говорять в уряді, давно вже прописані у законодавстві. Значить, репресивний метод - не той, за допомогою якого борються з тінізацією зарплат. Хочу наголосити, що основний упор робиться на Державну інспекцію праці, підпорядковану Міністерству праці та соцполітики. Там один інспектор на район. Йому дають 5 гривень на відрядження. Він сидить на 1500-1600 грн. зарплати. Як він буде їхати і накладати штраф у 20-25 тис? Це знову тільки посилює корупцію", - переконаний Розенко

На думку Розенка, уряд має у колі експертів виробити відповідну стратегію боротьби з виплатами зарплати у "конвертах".

"Реформи - така штука, що миттєвого ефекту не дадуть. Свідчення цього те, що коїться навколо малого бізнесу і спрощеної системи. Всі повідомлення з Податкової адміністрації свідчать про те, що підприємці закривають свій бізнес. Щоб провести процес легалізації, детінізації зарплат, потрібна широка дискусія на рівні експертів щодо підвищення і оплати заробітної плати. Якщо мати політичну волю, то будь-яку реформу можна провести швидко. Уряд вже має негативний досвід обговорення проекту пенсійної реформи. Тому вони мають відкрити очі", - наголосив екс-заступник міністра.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко пообіцяв 4 квітня подати в Кабмін законопроект, що має створити умови для легалізації зарплат. Чиновник, зокрема, запропонував суттєво збільшити штрафи за виплату зарплати у конвертах. Крім того, пропонується штрафувати за неоформлення співробітників.

Водночас, віце-прем'єр Борис Колесніков підтримав ініціативу Тігіпка по залученню до кримінальної відповідальності за виплату заробітних плат "у конвертах".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.