Політика русифікації України не припиняється

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.04.2011 13:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13644

На розвиток російської мови та культури місцева влада східних областей та Криму виділяє значно більше грошей, аніж у Західній Україні на підтримку української мови та культури.

Про це у Львові повідомили експерти інформаційно-аналітичного Центру «Логос».

На цей рік на підтримку української мови та культуру на Львівщині з обласного бюджету виділено півмільйона гривень, а в меншій за кількістю населення Миколаївській області у місцевому бюджеті на розвиток російської мови та культури передбачено у шість разів більше фінансування.

Усе, що стосується російського, активно підтримується місцевою владою Миколаївщини, наголосив Радіо Свобода експерт центру «Логос» з Миколаєва Максим Несміянов. У місті розвішені плакати зі словами «Молодь за Путіна», а українські вчителі стажуються у Росії.

«Все українське не шанується і не підтримується. У нас не так давно була відкрита єдина українська книгарня. Водночас у Миколаєві дуже багато російських організацій, які популяризують російську мову, культуру, історію. 9 травня Миколаєм крокувала російська морська піхота. Йде зомбування населення на все російське. Мер міста розмовляє російською», – каже Максим Несміянов.

У Криму на одне місце в українській гімназії претендують 5-7 дітей

Нині у Криму діє 7 шкіл з українською мовою навчання. Але повноцінною, тобто з належною базою, по суті, є лише одна гімназія в Сімферополі. І це при тім, що конкурс у школу з українською мовою викладання 5-7 дітей на місце, наголосив голова Кримської громадської організації «Український дім» Андрій Щекун.

Сім років тому центральна влада обіцяла збудувати в Криму чотири україномовні школи, але далі обіцянки справа не рушила. У Криму немає україномовних дошкільних закладів, репертуар драматичного театру майже стовідсотково російський, зазначив Андрій Щекун. Громадські активісти ні зверненнями в прокуратуру, ні протестами не можуть домогтись від місцевої влади замінити російськомовну вивіску на приміщенні бібліотеки імені Івана Франка на українську.

«Ми ще якось стараємось «вибивати» українські класи, але з вишами ситуація дуже складна. Немає жодного вишу, де б випускали вчителів хімії, фізики, біології та з інших предметів україномовних. Оскільки я у Львові, то звертаюсь до обласної ради, щоб вплинули ось на яку ситуацію: у нас є філія Львівської академії друкарств, де викладають переважно російською мовою. Але це так не має бути, це ж можна змінити», – зауважив Андрій Щекун.

В Україні проводиться політика «русифікації»

Харківська міськрада затвердила програму розвитку і функціонування російської мови та культури на 2008-2012 роки. У ній передбачені співпраця харківських навчальних закладів з російськими, конференція на тему «Харків – столиця російської культури в України», створення Слобожанського культурно-інформаційного центру російської мови і культури у Харкові та чимало інших заходів.

Експерти центру «Логос» вказують на критичну ситуацію щодо збереження і захисту української мови та культури в більшості регіонах України. І констатують, що в Україні проводиться політика «русифікації». А тому, на їхню думку, важливо налагоджувати і поліпшувати культурну співпрацю між східними областями, Кримом і Західною Україною, щоб люди могли більше спілкуватись.

До слова, Великдень у Львові святкуватимуть 300 студентів з Полтави, Харкова, Запоріжжя, Донецька, Алчевська, Луганська, Одеси та Криму, яких запросили Студентське братство Українського католицького університету та молодіжні організації. Молодь мешкатиме у львівських родинах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.