Хусейна засудили до смертної кари через повішення

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 5.11.2006 21:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1365

Колишнього іракського диктатора Саддама Хусейна засудили до смертної кари через повішення. Такий вирок йому сьогодні винесли в суді за наказ знищити сто сорок вісім шиїтів з містечка Дуджейль, в якому на Саддама скоїли замах.

Попри низку інших звинувачень, зокрема й у геноциді курдів та використанні хімічної зброї проти шиїтів, саме різанину в Дуджейлі виявилося довести найлегше.

Сам екс-диктатор у відповідь на вирок викрикнув “Слава іракському народові!”, під час засідання він неодноразово намагався перебити суддю, через що головуючий на суді навіть наказав охоронцям тримати Саддама за руки. Одразу після цього спеціальна судова панель має визначити, чи підлягає вирок оскарженню, і в разі негативної відповіді Саддама стратять протягом місяця.

Разом з Хусейном до смертної кари засуджено двох спільників – його брата та колишнього керівника розвідки Барзана аль-Тікріті та суддю Авада Ахмада аль-Бандара. Заступник Саддама Таха Яссін Рамадан засуджений до довічного ув’язнення, ще троє соратників отримали по п’ятнадцять років.

Після оголошення вироку Хусейну в Багдаді почалася стрілянина і бої

Після оголошення в Багдаді вердикту і вироку колишньому іракському лідеру Саддаму Хусейну у передмісті столиці почалися сутички американських та іракських військ з бойовиками-сунітами.

У цей час шиїти вийшли на вулиці міста, святкуючи смертний вирок екс-диктатору. Почали стріляти в повітря. Як повідомила поліція, від випущених куль загинула одна жінка і поранені 10 людей.

Адвокати Хусейна оскаржать вирок

Халіл ад-Дулеймі, голова команди адвокатів екс-лідера Іраку Саддама Хусейна, прокоментував вирок і сам процес над своїм підзахисним.

Суд Дулеймі назвав "фарсом" і припустив, що вердикт - несправедливий і незаконний - ухвалили ще до початку суду.

Дулеймі повідомив, що рішення суду оскаржать протягом 30 днів, відповідно до іракських законів.

США, Британія і Іран вітають смертний вирок Хусейну

Смертний вирок Саддаму Хусейну означає ”кінець глави” іракської історії, пов`язаної з його режимом, і дає іракцям шанс об`єднатися, заявив посол США в Багдаді Залмай Халілзод.

Міністр закордонних справ Великої Британії Маргарет Беккетт також вітає вирок, винесений С.Хусейну і його прибічникам, повідомляє радіо «Свобода».

Уряд Ірану, який у 80-ті роки вів з режимом С.Хусейна багаторічну війну, заявив, що смертна кара - це ”мінімум того, на що заслужив Саддам”.

Водночас представники захисту С.Хусейна назвали процес у його справі ”пародією на правосуддя”. У Тікріті - рідному місті С.Хусейна - відбулася акція протесту, учасники якої несли портрети поваленого диктатора.

ООН закликає утриматися від повішання Хусейна

Верховна уповноважена ООН з прав людини Луїза Гарбу закликала Ірак не допустити приведення у виконання смертного вироку Саддаму Хусейну, навіть якщо протест на приговор іракського суду буде відхилено.

Як сказала Гарбу, справедливий апеляційний процес є невід'ємною частиною справедливого суду. «Це особливо важливо в даному випадку, при винесенні смертельного вироку» - сказала вона, - «засуджені сьогодні повинні мати всі можливості для справедливого розгляду їхніх апеляцій».

«Однак яким би не був результат апеляції, я сподіваюся, що уряд Іраку буде дотримувати мораторію на страту» - додала колишня суддя Верховного суду Канади.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.