За пластикові вікна у центрі Львова загрожує кримінальна відповідальність

Автор/джерело -  © ZAXID.NET



Дата публiкацiї - 8.04.2011 01:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13653

В історичному центрі Львова можна встановлювати чи реставрувати лише дерев’яні вікна, а не пластикові. Про це 7 квітня на прес-конференції повідомила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

За її словами, заміна та встановлення віконних та дверних заповнень фасадів будинків, які розміщенні в історичному ареалі міста, виконується за наявності погодженої в міському управлінні охорони історичного середовища проектної документації, а відтак віконні та дверні конструкції повинні бути виготовлені із дерева з відтворенням автентичного членування.

«У випадку пошкодження декору фасаду власник або користувач квартири чи нежитлового приміщення повинен відновити втрачені елементи фасаду за власні кошти. І якщо раніше штраф за заміну вікон з автентичних на пластикові у пам’ятці архітектури був незначним (від 50 грн), то тепер він значно вищий (від 850 грн), також за це передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Тому не спішіть міняти автентичні вікна на пластикові. У місті діє проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», у межах якого реставрують вікна, двері та брами», - зазначила Лілія Онищенко.

Як повідомила голова Галицької районної адміністрації Львова Ірина Маруняк, перед тим, як проводити ремонти у квартирі потрібно проконсультуватися в управлінні охорони історичного середовища або в Інституті міста.

Фінансування у реставрації автентичних історичних вікон та дверей відбувається за такою схемою: мешканці оплачують тільки 20% вартості робіт, решту 20% - Львівська міська рада (Інститут міста) та 60% - уряд Німеччини (GTZ). Подавати заяву можна в Інститут міста, управління охорони історичного середовища Львівської міської ради або в GTZ.

Заступник начальника юридичного управління Львівської міськради Дмитро Пецій повідомив, що відтепер штрафи за встановлення невідповідних вікон у пам’ятці архітектури коливаються від 850 до 1700 грн, окрім цього, за умисне пошкодження пам’ятки є кримінальна відповідальність – до 3 років позбавлення або обмеження волі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.