“Союз нєрушимий”. Братні білоруси платитимуть росіянам більше

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 8.04.2011 13:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13656

Білорусь в другому кварталі буде отримувати російський газ за 244,7 долара за тисячу кубометрів, повідомив журналістам перший віце-прем’єр Білорусі Володимир Семашко.

Як повідомляв раніше Белтрансгаз, ціна газу в першому кварталі склала 223 долари за тисячу кубометрів.

"Ціна 244,7 долара за тисячу кубометрів - це найнижча ціна порівняно з нашим оточенням", - зазначив Семашко. При цьому він висловив надію на підписання контракту з Газпромом про постачання газу в Білорусь на 2012-2014 роки ще до Нового року.

"Ми ведемо переговори про контракт на 2012-2014 роки, ці переговори продовжувалися в Москві і вчора. Ми готуємо наші пропозиції, щоб спокійно, без поспіху, увійти в 2012 рік", - сказав Семашко.

Разом з тим перший віце-прем'єр негативно відповів на питання про те, чи є в проекті угоди про постачання газу умова про продаж акцій білоруського газотранспортного підприємства Белтрансгаз. Наразі Газпрому належить 50% акцій Белтрансгазу. "У цьому контракті таких умов немає", - сказав Семашко.

У 2011 році очікується поставка в Білорусь 22,5 мільярда кубометрів російського газу. У минулому році Газпром поставив 21,57 мільярда кубометрів газу, в 2009 році - 17,6 мільярда кубометрів.

Белтрансгаз і Газпром в 2011 році повинні підготувати контракт про формування ціни на газ для Білорусі в 2012-2014 роках з урахуванням поетапного виходу РФ на рівнодоходні ціни на газ до 1 січня 2015 року.

Газпром раніше заявляв, що в новому контракті, який буде діяти з 2012 року, будуть враховані реалії єдиного економічного простору, домовленості щодо якого Мінськ ратифікував у кінці 2010 року. У 2010 році середньорічна ціна на російський газ для Білорусі склала 187 доларів.

Від “Аратти”: на цьому прикладі ми переконливо бачимо, що "політичні" ціни на російський газ - це лише тактична "фішка" для лохів. Насправді ж монполіст все одно поступово збільшуватиме ціни, що цілком природно.

І на це не впливають ні членство у Митному союзі, ні ЄЕП. А суть в тому, що для тих, хто піддався на цей "розвод" - зворотнього шляху немає. Як, наприклад, з ЧФ РФ у Севастполі.

Так само зрозуміло, знову таки, з прикладу Білорусі, здача труби також не впливає на ціноутворення.

Суттєво впливає на ціноутворення - дивесифікація джерел постачання і зменшення споживання газу. Це й є тим фактором, який примушує "Газпром" зменшувати ціни для Європи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.