Європа спантеличена заявою Януковича про “3+1” і чекає пояснень

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 8.04.2011 13:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13658

Президент Віктор Янукович заявив, що допускає пакетну угоду за формулою 3+1 з Митним союзом СНД та ЄС. Свій погляд на цю заяву висловив німецький експерт Ніко Ланґе, який очолює представництво Фонду Аденауера в Києві.

На запитання кореспондента DW, куди, на його думку, рухається Україна – в Митний союз із Росією, Білорусією та Казахстаном чи в Зону вільної торгівлі з ЄС, Ланге відповів:"По-перше, для партнерів дуже важливо чітко зрозуміти, які рішення Україна ухвалювала, і які вона відносини будуватиме з партнерами, особливо з Європейським Союзом. Тому що переговори про Зону вільної торгівлі і договір про асоціацію перебувають вже на завершальному етапі, і, звичайно, партнерів це трошки дивує, коли ми чуємо зараз зовсім нові речі, про які до вчорашнього дня не чули. Я думаю, всім зрозуміло, що Митний союз із Росією, Білорусією та Казахстаном і договір про асоціацію та Зону вільної торгівлі з Європейським Союзом одночасно реалізувати неможливо. Не знаю, чи чули вже російські партнери про формулу "3+1" стосовно Митного союзу, але мені здається, що це сюрприз для всіх партнерів України. Сподіваюсь, що найближчим часом українська сторона пояснить, що вони мали на увазі. І підтвердить, що має намір завершити переговори щодо Зони вільної торгівлі та асоціації. Все інше, я гадаю, колосально спантеличить європейських партнерів".

За словами Ланге, є ознаки як руху у бік Європи, так і у бік Росії. Звичайно, були ознаки наближення до Росії – це Харківські угоди, а також інші дуже сильні риторичні сигнали. Але що стосується загального курсу, ми весь час чули від президента України, від інших офіційних представників України, що Україна продовжує курс на євроінтеграцію, що буде завершати укладання договору про Зону вільної торгівлі, і що стратегічна мета України – повноцінне членство у Євросоюзі. Також Україна, наприклад, отримала "дорожну карту" для безвізового режиму - значить, там ми також отримали певні сигнали.

На питання, чи доцільно було б ЄС напередодні Євро-2012 скасувати візовий режим з Україною і чи підтримає це Німеччина, Ланге відповів:"По-перше, Україна вже отримала "дорожну карту" для безвізового режиму, і багато у цьому процесі зараз - в українських руках. Важливо провести моніторинг і подивитися, чи дійсно реалізуються ці кроки. Другий пункт – що стосується чемпіонату з футболу, то, звичайно, було б дуже добре, якби було тимчасове рішення для того, щоб охочі з України могли вільно їхати в Польщу, щоб подивитися там футбол. Це було б добрим кроком з боку Європейського Союзу. Але, як Ви знаєте, для цього треба ще здобути консенсус між усіма країнами-членами. Подивимось, чи буде можливим такий консенсус. І третє – це моя особиста думка - я вже давно вважаю, що візовий режим між Європейським Союзом та Україною – це анахронізм, і його треба швидко скасувати. Але це, підкреслюю, моя особиста позиція".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.