Виразка розбушувалась

Автор/джерело -  © Людмила БАСАЛАЄВА, “Високий замок”



Дата публiкацiї - 5.11.2006 21:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1366

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки має звичку нагадувати про себе залежно від сезону. І сімейні лікарі, і гастроентерологи знають, що саме в осінню пору пацієнти скаржаться на загострення цієї недуги.

Болить шлунок? Приведіть в порядок зуби!

Минуло понад двадцять років, перш ніж відкриття учених-австралійців у галузі медицини в 2005 році оцінили Нобелівською премією. Лауреати не тільки висунули концепцію про причетність бактерії Hellіcobacter Pylori до розвитку виразкової хвороби, а й виростили культуру цих мікробів. А це дало змогу вивчати їхні властивості і шукати способи їх знищення.

Розроблені і випробувані клініцистами схеми лікування виразкової хвороби, що включають два види антибіотиків і блокатор водневої помпи (гальмує виділення залозами шлунка соляної кислоти), значно зменшили потребу в хірургічному лікуванні виразкової хвороби.

Останні дослідження показали, що ці мікроби не живуть ні у воді, ні у повітрі, але, крім шлунка, можуть скупчуватися у каріозних зубах, зубному нальоті, в лакунах мигдаликів. Тому зуби і горло треба лікувати не тільки, щоб було легко жувати і дихати, а й щоб захистити слизову шлунка і дванадцятипалої кишки від нових порцій Hellіcobacter Рylori. Так, схеми ефективного знищення цих бактерій відносно дорогі, але результат вартий того. Економлячи на ліках сьогодні, ви з часом можете витратити значно більше, якщо хвороба ускладниться або вимагатиме оперативного лікування.

Повертаючись до місця бактерій Hellіcobacter Рylori в розвитку виразкової хвороби, треба зазначити, що далеко не всі носії цих мікробів хворіють на виразкову хворобу. Чому? Щоб вона виникла (як і передвиразковий гастродуоденіт), важливо, в якому стані шлункова секреція (підвищена чи нормальна), захисні властивості слизової, чи хворів хтось у родині. Цікаво, що частіше хворіють на виразку люди з О (I), В (III) групами крові, резус-негативні. Має значення і те, як ви харчуєтеся, чи вживаєте алкоголь, полюбляєте гострі страви, курите, часто нервуєте.

Протимікробне лікування проводять комплексними препаратами Pylolact-neo, Oznistat впродовж тижня, що дає позитивний результат у 80-90% випадків.

На жаль, далеко не у всіх ендоскопічних кабінетах Львова можна зробити аналіз на наявність бактерій. Частина хворих їх не має, інші - не можуть приймати антибіотики через алергію, непереносимість. Тому лише лікар має призначити вам курс лікування сучасними противиразковими середниками. Не лікуйтеся за рекомендаціями реклами, знайомих, родичів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.