Російському “Газпрому” не потрібні ні прозорий “Нафтогаз”, ні європейські акціонери

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 11.04.2011 10:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13669

Газовий монополіст Росії “Газпром” висунув НАК “Нафтогаз України” ультиматум: створення спільного підприємства (СП) 2 компаній і зниження ціни газу для України можливі тільки у тому випадку, якщо НАК відмовиться від IPO.

За словами заступника голови правління "Газпрому" Валерія Голубєва, проведення первинного розміщення акцій НАК "Нафтогаз України" ускладнить створення СП з "Газпромом", пише Комерсант-Україна.

Як повідомили в російській монополії, IPO "Нафтогазу" в нинішньому вигляді суперечить інтересам "Газпрому". "Ми розраховували, що Україна передасть в СП газотранспортну систему, а решту виведе на біржу. Але в "Нафтогазі" нам дали зрозуміти, що компанію виводитимуть на біржу разом з правами на управління ГТС", - відмітило джерело у компанії.

"Одна справа - разом управляти майном, а інша справа - акціями, маючи в якості партнерів сотні європейських акціонерів,- говорять в "Газпромі".- Цей варіант швидше за все буде нам нецікавий". У монополії відмічають, що при такому підході Україні буде складно добитися зниження ціни російського природного газу.

У Міністерстві енергетики і вугільної промисловості України заявили, що виведення компанії на біржу потрібне для захисту від поглинання російською монополією. За рахунок участі вітчизняних інвесторів у компанії збережеться вплив України на СП. У такому випадку протистояти невигідним для НАК ініціативам "Газпрому" буде не лише Кабмін, але й українські підприємці.

Як повідомлялося раніше, Україна і Росія обговорюють об'єднання 2 компаній з травня минулого року. Тоді прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що створення СП дозволило б знизити ціну газу для України. Але останні два місяці "Нафтогаз" готується до IPO: в якості консультанта була притягнена компанія McKinsey & Co. За 25% акцій НАК розраховує виручити 5-6 мільярдів доларів, які підуть на розвиток компанії, модернізацію газотранспортної системи (ГТС) і збільшення видобутку газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.