Лавринович придумав, як забезпечити “правильне голосування” для Партії регіонів

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 11.04.2011 17:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13683

У запропонованому урядом проекті закону про вибори народних депутатів передбачає виключити з бюлетенів пункт “проти всіх”.

Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович на прес-конференції, в ході якої представив концептуальні позиції підготовки проекту закону.

Кабмін розраховує, що законопроект про вибори народних депутатів буде зареєстрований у Верховній раді до кінця цієї сесії.

За словами Лавриновича, у виборчому бюлетені для голосування в загальнодержавному окрузі відсутня позиція "не підтримую кандидатів у народні депутати України від жодної політичної партії". Крім того, у виборчому бюлетені для голосування в одномандатному окрузі відсутня позиція "не підтримую жодного кандидата".

Також законопроект не передбачає участі у виборах блоків політичних партій. У той же час, за словами Лавриновича, всі позиції знаходяться на стадії обговорення, і робоча група готова до дискусії при доопрацюванні остаточного варіанту документа.

Законопроект передбачає, що вибори народних депутатів проводяться за змішаною пропорційно-мажоритарною системою, йдеться у повідомленні.

Згідно з законопроектом, всі партії, незалежно від часу реєстрації, можуть брати участь у виборах. Але для парламентських партій при формуванні окружних і дільничних виборчих комісій зберігаються існуючі преференції.

За словами Лавриновича, окружна і виборча комісії приймають рішення більшістю голосів від присутніх на засіданні членів комісії, а засідання виборчкомів вважаються повноважними за умови присутності більше половини їх членів.

Для кандидатів у депутати в одномандатному окрузі встановлюється розмір грошової застави у 12 мінімальних заробітних плат. Застава, внесена кандидатом у депутати, який балотувався в одномандатному окрузі, але не був обраний депутатом, перераховується до держбюджету.

Важливим моментом Лавринович назвав можливість самовисування кандидатів на виборах в одномандатних виборчих округах.

"Скасування реєстрації кандидатів у депутати виборчою комісією допускається виключно в разі встановлення невідповідності кандидата встановленим вимогам до кандидатури", - зазначив він.

"Виборча комісія не може розглядати заяву кандидата у депутати про зняття своєї кандидатури після того, як будуть надруковані виборчі бюлетені", - повідомив міністр.

Запропонований Мін'юстом законопроект також передбачає відмову від бюджетного фінансування агітації кандидатів і залишає тільки соціальну рекламу, тобто ведення передвиборної агітації передбачається тільки за гроші партій і кандидатів.

Як повідомлялося раніше, 7 квітня під час традиційного щорічного звернення до Верховнох Ради Президент Віктор Янукович запропонував ввести змішану систему на виборах у Раду і підвищити прохідний бар'єр для партій і блоків. На його думку, це завадить потраплянню до парламенту "маргінальних політичних сил".

Від “Аратти”: в Україні вже стало традицією: перед виборами "грати у наперстки", тобто змінювати виборче законодавство під інтереси осіб, які посідають владні посади.

Очевидно, що вибори-2012 не стануть виключенням, оскільки сучасна правляча більшість вже настільки скомпрометувала себе в очах виборців, що не розраховує на чесну перемогу.

Українська практика виборів минулих років вже наочно показала, до яких наслідків спричняє змішана система. Зокрема це тотальна корупція і шахрайство на мажоритарних оругах. Загальновідомим прикладом тих років є обрання Ігора Бакая у Житомирі, де він буквально прикупив округ роздачами транспортних засобів, а потім ще й повернув витрачені на "дари" гроші через бюджет.

і таких прикладів було багато. Нагадаємо, що завдяки цьому кучмістське утворення ЗаЄДУ фактично програвши вибори, тим не менше, за рахунок мажоритарних тушок сформувало провладну більшість у парламенті.

Тобто, змішана система дозволяє маніпуляції з волевиявленням громадян, а парламент, обраний за такої системи - легко трансформується в утворення, яке забезпечує комфортне існування Банкової.

Тим більше, що місцеві вибори, які відбувалися за аналогічної системи наочно показали, що обраним є не той, за кого проголосували люди, а той чиї бюлетені "правильно" порахувала виборча комісія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.