Британський режисер показав Землю з орбіти очима Гагаріна

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.04.2011 15:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13703

Унікальний британський документальний проект “Перша орбіта” в день 50-ліття першого польоту людини в космос показав глядачам всього світу Землю з космосу, якою її побачив Юрій Гагарін.

Автор проекту Кріс Райлі розповів, що створенню фільму передувала копітка підготовча робота. З'ясувалося, що орбіти Міжнародної космічної станції (МКС) і космічного корабля "Восток" співпадають приблизно раз на два дні, але моменту, коли вони точно співпадають за часом, доводиться чекати близько шести тижнів.

Для зйомок з борту МКС було обрано січень, а оператором-документалістом, що зняв Землю на відеокамеру "очима Гагаріна", став італійський астронавт Паоло Несполі.

"Хоча він зміг виконати лише 10% призначеного нами плану, цих зйомок нам вистачило для монтажу. До речі, вперше замість звичного текстового сценарію цього разу ми використовували карту, на якій було нанесено точний маршрут польоту: спочатку день над азіатською частиною Росії, потім ніч над Тихим океаном, потім світанок поблизу Аргентини і, нарешті, перетин Африки", - поділився секретом створення фільму Райлі.

На відеозйомку були накладені гагаринські коментарі з хроніки його польоту з англійськими субтитрами.



Проект "Перша орбіта" показали у Великій Британії на 17-ти великих екранах Британської телерадіокорпорації Бі-Бі-Сі 12 квітня о 06.07 за Грінвічем (9.07 за Києвом) - хвилина в хвилину рівно через 50 років після старту гагарінської експедиції.

Фільм буде показано в цілому в 700-х різних точках більш ніж в 60-ти країнах світу, а також його можна побачити на інтернет-порталі YouТube. За словами Райлі, плануються освітні покази "Першої орбіти" в школах Великої Британії та інших країн, повідомляє NEWSru.ua.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.